Syyhy on kasvussa. Diagnosoitujen syyhytapausten määrä on kasvanut Suomessa viime vuosina merkittävästi. Tapauksia raportoitiin viime vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n perusterveydenhuollon avohoidon hoitoilmoitusjärjestelmään 37 190 kappaletta, mikä on 74 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Vuonna 2022 tapauksia raportoitiin puolestaan 21 355 kappaletta, mikä oli 85 prosenttia enemmän kuin 2021.
THL:n ylilääkärin Leif Lakoman mukaan Suomessa voi tällä hetkellä olla jopa paikallisia syyhyepidemioita, mutta koko maan tason epidemiasta ei ole kysymys.
Syyhyn hoito on tarkkaa puuhaa, jotta tauti saadaan pois eikä se lähde uusiutumaan. HUS on julkaissut 13 tarkkaa vihjettä syyhypunkin häätöön. Ne voit lukea alta.
HUS:in julkaisemat syyhyn hoitovinkit
- Kun epäilet syyhyä, voit hakea apteekista permetriinivoidetta ilman reseptiä.
- Hoito tulee toistaa noin viikon välein (toinen hoitokerta 7-10 vrk jälkeen), koska syyhylääkkeet tehoavat vain eläviin syyhypunkkeihin. Toinen hoitokerta tarvitaan vastakuoriutuneiden syyhypunkkien hoitamiseksi.
- Kaikki samassa taloudessa asuvat sekä läheisessä kanssakäymisessä olleet ihmiset kuten tyttö- ja poikaystävät tulee hoitaa samanaikaisesti, vaikka heillä ei olisikaan oireita.
- Permetriinivoide levitetään aikuisilla koko iholle, myös hiuspohjaan ja korviin, alle 3-vuotiaille lapsille myös kasvoihin. Voitele erityisen huolellisesti navan sisäalue, kynsien aluset, sormien ja varpaiden välit, taipeet, kainalot, ulkoiset sukuelimet ja nivuset.
- Käsien suojaksi laitetaan voiteen levittämisen jälkeen puuvillakäsineet ja wc-käynneillä käytetään niiden päällä kertakäyttöisiä muovikäsineitä. Jos kädet pestään 12 tunnin kuluessa käsittelystä, ne on voideltava uudestaan.
- Permetriinivoiteen tulisi vaikuttaa iholla vähintään 12-24 tuntia.
- Syyhyhoito on hyvä tehdä illalla. Seuraavana aamuna tai 24 tunnin kuluttua pestään kaikki petivaatteet, yöpuvut ja muut vaatteet, käydään suihkussa ja pestään sen jälkeen myös pyyhe.
- Rikkivaseliinia levitetään iholle kolmena perättäisenä iltana ja annetaan vaikuttaa 12-24 tuntia. Hoito toistetaan viikon kuluttua.Tee perusteellinen syyhysiivous
- Hoidon jälkeen tehdään perusteellinen syyhysiivous. Pelkkä lääkehoito ei riitä.
- Kaikkien samassa taloudessa asuvien viikon aikana käytössä olleet vaatteet, pyyhkeet, vuodevaatteet, petauspatjat, peitot ja tyynyt pestään vähintään 60 asteessa. Samoin kaikkien perheenjäsenten päähineet, käsineet, kaulahuivit, hunnut, hiusdonitsit ja -lenkit, vaatteet, vauvan aktiivisuusmatot, hyppykeinut ja kankaiset lelut jne.
- Sohvat, sohvatyynyt, päällystetyt tuolit, matot, istuinpehmusteet, auton penkit yms. tekstiilit imuroidaan huolellisesti ja mahdollisuuksien mukaan pestään tai otetaan pois käytöstä viikoksi. Imuroinnin jälkeen pölypussi vaihdetaan tai imurin säiliö puhdistetaan.
- Vaikeasti pestävät tekstiilit, kuten takit, kengät, peitot, paksut petauspatjat, lastenvaunut ja -rattaat, vauvan turvakaukalo tai -istuin, laukut, reput, harrastusvälineet ja terassipehmusteet poistetaan käytöstä viikoksi. Ne voi myös laittaa yöksi muovipussissa pakkaseen vähintään -18 asteeseen tai kahdeksi tunniksi 100-asteiseen saunaan, paloturvallisuus huomioiden.
- Uusperheissä tulee hoitaa lasten molemmat kodit yhtä aikaa.