Televisiosta tuttu lääkäri Pippa Laukka haluaa ottaa kantaa kurinalaisten ”vartalourheilulajien” varjopuoliin.

Hän kaivaa esimerkiksi iltapäivälehdessä julkaistun artikkelin fitness-kilpailijan lähes olemattomasta rasvaprosentista. Laukka sanoo haluavansa tuoda esiin lääketieteellisen näkökulman äärimmäisiin kehonmuutoksiin liittyen.

-On tärkeää ymmärtää, että tämänkaltainen kehon koostumus ei ole terveydellisesti kestävä tai turvallinen tila suurimmalle osalle ihmisistä, hän alustaa.

Laukka painottaa rasvan merkitystä kehossamme. Sillä on iso rooli muun muassa hormonitoiminnan ja aineenvaihdunnan ylläpitämisessä sekä sisäelinten suojaamisessa.

-Erityisesti naisilla liian alhainen rasvaprosentti voi vaikuttaa kuukautiskiertoon, hedelmällisyyteen, ja jopa luuston terveyteen. Tässä tapauksessa puhutaan rasvavarastojen viemisestä niin alhaiselle tasolle, että terveysriskit kasvavat eksponentiaalisesti, Laukka sanoittaa somessaan.

Kilpaurheilussa keho usein viedään äärirajoille. Tämän mukana tulee myös aina riskejä.

-Kuitenkin fitness- ja kehonrakennuspiireissä olisi hyvä muistaa, että terveyttä ei voi mitata pelkästään ulkoisilla tuloksilla tai rasvaprosenteilla. Alhainen rasvaprosentti ei ole tae hyvästä terveydestä – vaan oikeastaan päinvastoin; se voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten aineenvaihdunnan häiriöihin, hormonitasapainon ongelmiin, syömishäiriöihin ja immuunijärjestelmän heikkenemiseen.

Laukka puhuu terveestä arkijärjestä.

-Tämä ei tarkoita, etteikö tavoitteellinen treenaaminen ja kurinalainen ruokavalio olisi osa tervettä elämäntapaa. On kuitenkin kriittistä muistaa, että terveyttä tukevat valinnat eivät tarkoita äärimmäisyyksiin menemistä. Elimistömme pyrkii luonnolliseen tasapainoon, ja sitä tulisi kunnioittaa. Rasvan roolia kehossa ei voi sivuuttaa, ja tieteellinen tutkimus osoittaa toistuvasti, että erityisesti naisilla riittävä rasvan määrä on olennaista hormonitoiminnan ja yleisen terveyden ylläpitämiseksi. On elintärkeää, että teemme valintoja, jotka tukevat kehon optimaalista toimintaa – ei vain ulkonäöllisiä tavoitteita.

Matkapörssi on satavarma suomalainen matkanjärjestäjä, joka on toiminut liki 40 vuotta. Nyt voit maksaa lennot ja hotellin myös jälkikäteen laskulla tai osamaksulla 3-36 erässä. Katso tästä matkatarjouksemme!