Selkäkipu on maailmanlaajuisesti yksi merkittävimmistä ihmisten toimintakykyä rajoittavista oireista.
Jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipua elämänsä aikana.
Ei siis ihme, että selkäkipuun liittyy paljon uskomuksia – osa vääriä, osa oikeita.
Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Satu Nieminen vastaa kolmeen yleiseen väittämään selkäkivusta.
Väittämät voit lukea alta.
Jos selkäkipu kestää pitkään tai toistuu, taustalla on aina jokin vakava vaurio tai sairaus
Väite on tarua. Selkäkivun taustalla on harvoin vakava syy tai sairaus. Usein kipu helpottaa muutamassa viikossa, mutta joskus kipu kuitenkin pitkittyy tai toistuu usein.
-Pitkäaikaisessa kivussa on usein mukana monien tekijöiden yhteisvaikutusta. Esimerkiksi rakenteelliset tekijät, muut tuki- ja liikuntaelimistön oireet, mieliala, odotukset ja työhön liittyvät tekijät voivat vaikuttaa kivun kokemiseen ja pitkittymiseen, selkäneuvonnan koordinaattori Satu Nieminen kertoo.
Kipeä selkä on aina syytä kuvata syyn selvittämiseksi
Väite on tarua. Selkäkivun syy näkyy harvoin röntgen- tai magneettikuvassa. Kuvantamistutkimuksissa löydetään usein oireettomia muutoksia, kuten madaltuneita välilevyjä tai pieniä välilevypullistumia.
Täältä löydät selkäkipuun edullisen ensiavun – katso tarjoukset
-Joskus kuvantamistutkimuksia tarvitaan. Niitä tehdään, jos oireiden ja vastaanotolla tehtyjen tutkimusten perusteella nousee epäily vakavasta tai spesifistä selkäsairaudesta tai vaikeasta hermo-oireesta, Nieminen valaisee.
Monipuolisesta liikkumisesta on hyötyä pitkäaikaisten ja toistuvien selkäoireiden hoidossa
Väite on totta. Liikuntaharjoittelu auttaa pitkäaikaisten tai toistuvien selkäoireiden hoidossa. Monien erilaisten harjoittelumuotojen on havaittu olevan hyödyllisiä, joten liikkumistavan voi valita oman kiinnostuksen perusteella.
-Jos liikkuminen on ollut pitkään vähäistä, on suositeltavaa lisätä liikkumisen määrää ja rasittavuutta asteittain. Äkillisessä, alle kuusi viikkoa, kestäneessä selkäkivussa liikuntaharjoittelu ei ole vaikuttavaa hoitoa. Kuitenkaan ei kannata jäädä kokonaan sängynpohjalle, vaan kevyet arkiaskareet ja liikuskelu edistävät toipumista, Nieminen vinkkaa.
Täältä löydät selkäkipuun edullisen ensiavun – katso tarjoukset