Rakkautta osoitetaan sydämenvalituille suudelmin ja lähipiirille pienin pusuin. Ja se kannattaa!

Mehiläisen pari- ja perhepsykoterapeutti Nona Avellan muistuttaa, että kaunis kiintymyksen osoitus lisää mielihyvää ja vähentää tutkitusti stressiä ja kipuja.

Suutelu on ihmiselle lajityypillistä käyttäytymistä nautinnollisimmillaan. Tutustumme toisiimme, erityisesti kumppaninvalinnassa, haistellen ja maistellen. Samalla vaihdamme bakteereja, joka auttaa selvittämään millaisen immuunivasteen suutelukumppani omaa. Parisuhteen alun intohimoiset kielisuudelmat voivat vaihtua ajan myötä arjen pikaisiksi pusuiksi.

Mehiläisen vastaavan pari- ja perhepsykoterapeutin Nona Avellanin mukaan se on ihan luonnollista.

– Nuorien parien ja uusien tuttavuuksien alun suutelu on usein hieman hapuilevaa ja samalla testataan yhteensopivuutta ja kemiaa. Vakiintuneilla pareilla suutelussa on usein kyse enemmän viestimisestä, onhan se yksi kauneimmista tavoista ilmaista rakkautta, kiintymystä ja hellyyttä sekä myös sitoutumista ja seksuaalista halukkuutta.

Suun alueen iho on herkkää. Aistimukset sen alueella tuntuvat vahvoina. Kumppanin kanssa suudellessa mielihyvä on paitsi psyykkinen myös vahvasti fysiologinen tapahtuma. Suudellessa aivoissa erittyy muun muassa mielihyvähormoni dopamiinia, sukupuolihormoni testosteronia ja läheisyyshormoni oksitosiinia. Silloin myös muut aistimukset voimistuvat.

– On lisäksi todettu, että suutelun aikana kortisolin eritys vähenee, eli suutelu vähentää tutkitusti stressiä sekä kipuja, Avellan sanoo.

Olethan pusuttelukunnossa?

Suutelu on siis kokonaishyvinvoinnin kannalta terveellistä. Yksi syistä suutelun karttamiseen on kuitenkin kumppanin pahanhajuinen hengitys. Tyypillisessä tilanteessa kyseessä on ientulehdus, joka johtuu osaamattomasta tai liian epäsäännöllisestä omahoidosta. Joskus taustalla on jokin yleissairaus tai esimerkiksi laajat nielurisat.

– Pahanhajuisen hengityksen syyn selvittämisessä hammaslääkäristä on iso hyöty. Suuvesi auttaa ongelmaan yleensä vain lyhytaikaisesti, ja alkoholipitoiset suuvedet voivat jopa pahentaa hajua kuivattamalla limakalvoja, Mehiläisen vastaava hammaslääkäri Roman Rajala valottaa.

Jos suutelu on jäänyt viime aikoina vähemmälle, mutta viereltä edelleen löytyy pusuttelukumppani, kannattaa viritellä poskilihaksia uudestaan tositoimiin. Se on samalla mitä parasta kasvojumppaa – jo pelkästään kieli koostuu kahdeksasta eri lihaksesta.

VAIN TÄNÄÄN: TELIAN LIITTYMIIN KAUPAN PÄÄLLE 50 EURON LIDL-LAHJAKORTTI, TÄSTÄ LINKISTÄ TELIALLE

– Pussailu on ehdottomasti yksi suun merkityksellisistä tarkoituksista, ja siihen ryhtyminen on helpompaa, kun tietää suunsa olevan terve. Tämä onnistuu käymällä säännöllisesti hammaslääkärissä ja muodostamalla yksilöllinen hoito- ja seurantasuunnitelma, Rajala toteaa.

Tarttuuko karies lasta muiskauttamalla?

Myös lemmikkejä, lapsia ja ystäviä pusutellaan. Tällöin on kyse huolenpidosta, hellyydestä ja kiintymyksen osoittamisesta. Moni vanhempi varoo muiskauttamasta lasta sen vuoksi, että pelkää karieksen tarttuvan. Rajala antaa tähän kuitenkin pienen synninpäästön.

– Omien lasten suukottaminen tai samalla lusikalla syöminen voi kyllä tartuttaa kariesbakteerin, ja mitä aikaisemmalla iällä bakteerille altistuu, sitä suurempi on tarttumisen ja hampaiden reikiintymisen riski. Mutta jos vanhemman suu on todettu terveeksi, bakteerien siirtymisestä voi olla jopa hyötyä – se vähentää muun muassa allergisoitumista ja kehittää ruoansulatuskanavan bakteerikannan monipuoliseksi.

Aikuisten välillä sylkikontaktit eivät Rajalan mukaan enää vaikuta kariesriskiin, sillä bakteerikanta on sen osalta vakiintunut.

VAIN TÄNÄÄN: TELIAN LIITTYMIIN KAUPAN PÄÄLLE 50 EURON LIDL-LAHJAKORTTI, TÄSTÄ LINKISTÄ TELIALLE