Perinteinen kävelylenkkeily on aikuisväestön keskuudessa harrastetuin liikuntamuoto, ja se on myös yksi mieluisimmista tavoista liikkua luonnossa.
Olisikohan syynä suosioon se, että lajin pariin pääsee jo kotiovelta.
Kävely pitää selän ja vartalon lihakset aktiivisina, ja tehostunut hengitys sekä käsien ja jalkojen myötäliikkeet ylläpitävät tai parantavat selkärangan liikkuvuutta. Kävelyä voi harjoitella nousujohteisesti – eli kävelymatkaa ja -nopeutta voi vähitellen lisätä.
Vaihtelevuutta ja tehoa kävelyyn saa myös esimerkiksi porrasharjoittelulla. Portaiden nousu kehittää tehokkaasti jalkojen lihasvoimaa ja parantaa kestävyyttä sekä hapenottokykyä. Portaita löytyy useilta ulkoliikuntapaikoilta.
Nyt jos koskaan kannattaa liikkua ja kävellä myös muualla luonnossa kuin tasaisella tiemaastolla – koska on kesä.
Täältä kaikki tuotteet aina halvimpaan hintaan – kaikki.
Sen lisäksi, että luonnossa liikkuminen aktivoi kehon lihaksia eri tavalla kuin tasaisella alustalla liikkuminen, luonto auttaa rentoutumaan ja palautumaan stressistä. Liikkuessa pääsee nauttimaan maisemista, luonnon äänistä sekä tuoksuista ja samalla voi tarkkailla eläimiä ja kasveja.
– Luonnossa liikkuminen on hyvä keino ylläpitää tai parantaa kuntoa sekä edistää selän hyvinvointia. Vaihtelevassa maastossa eteneminen vaatii enemmän lihastyötä ja liikehallintaa ja on siksi hyvä harjoitusmuoto, Selkäliiton liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen kertoo.
Tavallinen kävelyvauhti nostaa kehon perusaineenvaihdunnan kolminkertaiseksi lepotilaan verrattuna. Esimerkiksi 60-kiloinen henkilö kuluttaa tunnin reippaalla kävelyllä 300 kilokaloria ja satakiloinen henkilö 480 kilokaloria.
Kävelemällä kokonaiskulutus piristyy pidemmäksikin ajaksi. Käveleminen vahvistaa varsinkin pakara- ja reisilihaksia, mikä lisää kulutusta levossakin.