Panimoliiton jokin aika sitten tehty tutkimus paljasti, että neljä viidestä oluenjuojasta ei tiennyt oluen hyödyttävän verenkiertoelimistöä eikä 90 prosenttia vastaajista ollut tietoisia sen luukatoa ehkäisevästä vaikutuksesta.
Oluen kohtuukäytön katsotaan tutkimustiedon valossa vähentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabetekseen. Olut ehkäisee myös luukatoa ja lisää hyvän HDL-kolesterolin määrää veressä. Suomalaisista miehistä 73 prosenttia ja naisista puolet kertoo juovansa olutta. Panimoliiton Taloustutkimuksella tänä vuonna teettämän tutkimuksen mukaan oluen terveyshyödyistä ei juoman suosiosta huolimatta kuitenkaan tiedetä.
Oluen hyvää HDL-kolesterolia lisäävästä vaikutuksesta ei tiennyt 85 prosenttia vastaajista. Sen sijaan oluen korkeasta b-vitamiinipitoisuudesta tiesi hyvin joka kolmas vastaaja.
Osteoporoosi uhkaa keski-ikäistä
Lähes 90 prosenttia vastanneista kertoi, ettei ole tietoinen myöskään oluen luukatoa eli osteoporoosia ehkäisevästä vaikutuksesta.
Suomessa yli 50-vuotiaista naisista jopa neljäsosa kärsii osteoporoosista. Osteoporoosi haurastuttaa luut niin, että murtuman riski on olemassa myös ilman erityistä vahinkoa tai vammaa.
Vaikka vaiva onkin yleisempi naisilla, on luumassan hupeneminen edessä ennen pitkää myös miehillä. Näin on todennut Helsingin yliopiston Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen professori ja tutkija Christel Lamberg-Allardt.
Yksi välttämättömistä tekijöistä luiden hyvinvoinnissa on pii. Koska piin muodostuminen kehossa vähenee iän myötä, nousee sen saantitarve vuosien karttuessa. Piitä löytyy kasviperäisistä tuotteista, mutta erityisen hyvänä piin lähteenä pidetään olutta.
-Alkoholijuomista nimenomaan oluella on hyvä vaikutus luuston kuntoon ja juuri pii muodostaa yhteyden terveiden luiden ja oluen välille, sanoo Lamberg-Allardt.
Eniten piitä löytyy ohra- ja maissioluista. Alkoholittomat ja vehnäoluet taas ovat piipitoisuudeltaan heikompia.
-On tärkeää muistaa, että hyödyt saavutetaan nimenomaan kohtuukäytöllä, muistuttaa Panimoliitto.