Suomessa on kehitetty antureilla varustetut kengänpohjalliset, jotka tarkkailevat askellusta.

Tieto kertyy älypuhelimeen langattomasti. Potilas ja lääkäri voivat analysoida tietoja vaikka yhdessä.

Mihin tietoa sitten tarvitaan?

Useimpien urheilu-, rasitus- ynnä muiden vammojen keskeinen hoitomuoto on pyrkiä aktivoida vammakohtaa kontrolloidusti, sillä passiivisuus ei yleensä edistä toipumista, päinvastoin. Ongelmaksi muodostuu se, että sekä potilaan että häntä hoitavien lääkäreiden ja fysioterapeuttien on vaikeata seurata, eteneekö tämä aktivoiminen suunnitelmien mukaan.

Yritys, joka on anturiteknologiaa kehittänyt, kulkee nimellä MoveSole. Se on kotoisin Oulusta ja on osittain entisten Nokian työntekijöiden perustama.

Yrityksen projekti kuuluu Tekesin Terveyttä biteistä -ohjelmaan, joka auttaa yrityksiä kasvamaan osana digitaalisen terveyden ekosysteemiä.

Apua diabetekseenkin?

Kakkostyypin diabetes aiheuttaa jalkavaivoja, jotka johtavat pahimmassa tapauksessa alaraaja-amputaatioihin. Näistä yli puolet olisi ehkäistävissä. Diabetes häiritsee jalkojen tuntoaistia, mikä puolestaan altistaa vääränlaiseen askellukseen ja edelleen tästä johtuviin haavaumiin ja kuolioihin – pahimmillaan kohtaloikkain seurauksin. Eräs ennaltaehkäisyn muoto on tarkkailla askellustapaa.

-Diabetes on merkittävä kansanterveydellinen ongelma ja sairaskulujen aiheuttaja. Toivomme, että teknologiamme voisi osaltaan olla avuksi tämän ongelman ratkaisussa, yritys viestii.