Kaikilla kipu- ja tulehduskipulääkkeillä voi olla haittavaikutuksia. On syytä tietää milloin lääkekaapista ei kannata valita ”sitä tuttua Buranaa”.

Tulehduskipulääkkeet kuten esimerkiksi ibuprofeeni, ketoprofeeni, asetyylisalisyylihappo, naprokseeni, diklofenaakki, meloksikaami ja tolfenaamihappo saattavat monien käyttökokemusten mukaan olla tehokkaampia kivunlievittäjiä kuin parasetamoli-valmisteet. Tulehduskipulääkkeet poistavat myös nimensä mukaisesti tulehdusta toisin kuin parasetamoli-valmisteet.

Tulehduskipulääkkeet vaikuttavat veren hyytymiseen ja pitkäaikainen käyttö on haitallista suoliston limakalvolle. Pitkäaikainen käyttö myös kohottaa verenpainetta ja voi siten heikentää verenpainelääkkeen tehoa. Siksi tulehduskipulääkkeiden käyttöä kannattaa välttää tai ainakin keskustella asiasta lääkärin kanssa, jos sinulla on niille seuraavia ”vasta-aiheita”:

-olet raskaana

-imetät

-sinulla on astma

-sinulla on närästystä tai muita ruoansulatuskanavan sairauksia

-käytät säännöllisesti muita lääkkeitä, kuten veren hyytymistä estäviä lääkkeitä

-sinulla on sydän- tai verisuonitauti

-verenhyytymisesi on poikkeava tai tulehduskipulääke on aiemmin aiheuttanut vatsavaivoja, mustelmien lisääntymistä tai nenäverenvuotoja.

-maksasi tai munuaistesi toiminta on heikentynyt.

Tulehduskipulääkkeiden kauppanimiä ovat muun muassa:

  • Ibuprofeeni (Burana, Ibumax)
  • Ketoprofeeni (Ketorin, Orudis)
  • Naprokseeni (Naproxen, Pronaxen)

Kannattaa harkita myös tulehduskipulääkettä paikallisesti käytettynä. Erilaiset geelit voivat tuoda tehokkaan avun paikalliseen kipuun.

Kipugeelit ja -voiteet toimivat imeytymällä ihon alle. Vaikuttava aine vapautuu sieltä vähitellen. Useimmin niitä käytetään nyrjähdyksiin, venähdyksiin ja rasitusvammoihin.

Lähde: Terveyskirjasto, Yliopiston Apteekki