Ferritiini on proteiini, joka sitoo rautaa elimistössä, ja sen pitoisuus veressä kuvastaa elimistön rautavarastoja. Korkeat ferritiiniarvot voivat johtua useista eri syistä, joista monet liittyvät joko liialliseen raudan kertymiseen elimistöön tai tulehdustiloihin.

Ferritiinin mittaus (S-Ferrit) tehdään verikokeesta. Naisilla ferritiinin viitearvot ovat 15–125 µg/l, kun taas miehillä ferritiinin viitearvot ovat 20–195 µg/l.

Alhainen ferritiini on monien tuntema ongelma, mutta joskus ferritiiniarvot kipuavat yli normaalin. Yli 1000 µg/l -arvot ovat mahdollisia.

Mistä syistä tällainen voi johtua?

Lähes aina ensimmäisenä, ellei muita oireita ole, suljetaan pois perinnöllinen hemokromatoosi. Hemokromatoosi on perinnöllinen sairaus, jossa elimistö imee liikaa rautaa ruoasta. Tämä ylimääräinen rauta kertyy kudoksiin, kuten maksaan, sydämeen ja haimaan, ja voi johtaa pitkässä juoksussa niiden vakaviin vaurioihin. Tilaa hoidetaan venesektioilla eli ”luovuttamalla verta”. Ensin luovutetaan kerrallaan puoli litraa viikossa, sitten harvemmin. Lopulta siirrytään ylläpitohoitoon. Hemokromatoosi tutkitaan verikokeella.

Akuutit ja krooniset tulehdustilat, kuten infektiot, reumaattiset sairaudet tai syöpä, voivat myös nostaa ferritiiniarvoja. Tämä johtuu siitä, että ferritiini toimii myös akuutin faasin proteiinina, jonka määrä kasvaa elimistön reagoidessa tulehdukseen.

Tietyt syövät, erityisesti hematologiset syövät kuten lymfooma tai leukemia, voivat nostaa ferritiinitasoja. Syöpäsolut ja kasvain voivat vapauttaa ferritiiniä verenkiertoon, ja tulehdustila syövän yhteydessä voi myös kohottaa arvoja.

Maksasairaudet syynä

Toisinaan krooniset maksasairaudet, kuten rasvamaksa (alkoholipitoinen tai ei-alkoholipitoinen), kirroosi tai hepatiitti, voivat aiheuttaa ferritiinipitoisuuden nousua. Maksasoluissa on runsaasti ferritiiniä, ja maksavaurio voi vapauttaa sitä verenkiertoon.

Krooninen munuaisten vajaatoiminta voi niin ikään aiheuttaa korkeita ferritiiniarvoja, koska munuaiset eivät toimi kunnolla ja elimistössä voi olla jatkuva tulehdustila.

Toistuvat verensiirrot tai muut hoidot, joissa elimistö saa ylimääräistä rautaa, voivat nostaa myös ferritiiniarvoja, koska ylimääräinen veri sisältää rautaa, joka kertyy elimistöön.

Luonnollisesti liiallinen raudan saanti, joko rautavalmisteiden pitkäaikaisen käytön tai rautainfuusioiden vuoksi, voi kohottaa ferritiiniarvoja, koska elimistö ei pysty tehokkaasti erittämään ylimääräistä rautaa.

Entäpä jos oletkin vain ylipainoinen?

Monille voi tulla yllätyksenä se, että usein koholla olevaan ferritiiniin ei löydy muuta syytä kuin elintavat.

Matkapörssi on satavarma suomalainen matkanjärjestäjä, joka on toiminut liki 40 vuotta. Nyt voit maksaa lennot ja hotellin myös jälkikäteen laskulla tai osamaksulla 3-36 erässä. Katso tästä matkatarjouksemme!

Jos henkilö on käyttänyt pitkäaikaisesti ja runsaasti alkoholia, se voi mutkan kautta aiheuttaa ferritiinin kohoamista – sillä että se vahingoittaa maksan toimintaa.

Metaboliseen oireyhtymään on vasta viime vuosina alettu kiinnittää enemmän huomiota ferritiiniarvojen kohoamisen syynä. Toistakymmentä vuotta sitten tämä ilmiö ei ollut niin hyvin tiedossa.

Metabolia, johon liittyy ylipainoa, insuliiniresistenssiä ja kohonneita verensokeriarvoja, voi nostaa ferritiiniarvoja. Tämä johtuu osittain tulehdustilasta, joka liittyy näihin sairauksiin.

Hoito on yksiselitteinen. Ferritiiniarvo putoaa, kun henkilö laihduttaa – ja rasvamaksan tila helpottaa. Tähän auttaa myös liikunta, sillä esimerkiksi rasvamaksan hoito tykkää siitä, vaikka laihtumista ei hetikohta tapahtuisikaan.

Matkapörssi on satavarma suomalainen matkanjärjestäjä, joka on toiminut liki 40 vuotta. Nyt voit maksaa lennot ja hotellin myös jälkikäteen laskulla tai osamaksulla 3-36 erässä. Katso tästä matkatarjouksemme!

Lähde: Terveyskylä, Terveyskirjasto, Prevention