Kaikki uniapneaa sairastavat eivät tarvitse CPAP-hoitoa. Jos sairaus on diagnosoitu keskivaikeaksi tai vaikeaksi uniapnean muodoksi, on aika ottaa käyttöön CPAP-laite. 

– Uniapneaa kannattaa hoitaa, sillä se vaikuttaa suoraan elämänlaatuun. CPAP-hoito parantaa unen laatua ja jaksamista merkittävästi, järjestöjohtaja Mervi Puolanne kertoo. 

– Kaikki eivät saa heti hoidosta täyttä hyötyä irti, vaan CPAP-laitteen käyttö voi vaatia totuttelemista, hän muistuttaa.   

Omalla motivaatiolla ja asennoitumisella voi olla merkittävä vaikutus siihen, miten hyvin ja kuinka nopeasti CPAP-laitteen käyttöönotto onnistuu. Jokainen kokee CPAP-hoidon aloituksen eri tavalla, ja sopeutumiselle kannattaa antaa aikaa. 

Mikä ihmeen Ekolla? Ellet jo tiedä, kurkista tänne!

– Alku voi tuntua jopa tuskastuttavalta varsinkin silloin, jos on kuullut ja lukenut pelkkiä onnistumistarinoita hoidon aloituksesta, Puolanne kertoo.  

On normaalia, että ensimmäisten laitehoitoviikkojen aikana on erilaisia nenäoireita ja keuhkoista nousee limaa. Oireet häviävät yleensä muutamassa kuukaudessa.  

Jos hoito ei yrityksestä huolimatta onnistu, terveydenhuoltoon kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä. Ammattilaiset voivat tarkistaa maskin sopivuuden ja kartoittaa hoitoa haittaavia tekijöitä. 

Ikävintä niin ihmisen kuin yhteiskunnan kannalta on, että CPAP-laite jää käyttämättä kauaksi aikaa kodin nurkkiin. Jos laitteen käyttö päättyy, se pitää palauttaa hoitavaan yksikköön, jolloin siitä voi olla apua toiselle sairastavalle.  

Mikä ihmeen Ekolla? Ellet jo tiedä, kurkista tänne!

CPAP-laite ei yksinään ratkaise uniapnean hoitoa. Painonhallintaa ja mahdollisten liitännäissairauksien hyvää hoitoa tarvitaan. Myös säännöllinen liikunta vaikuttaa uniapnean oireiluun ja parantaa unen laatua.  

Hengitysliitto järjestää kansallisena uniapneapäivänä 19.3. kello 18 Ikääntyminen ja uniapnea -verkkoluennon. Osa paikallisista hengitysyhdistyksistä järjestää tapahtumasta etäkatsomoita, jotka ovat avoimia kaikille.