Sosiaalisessa mediassa leviävä nenäteippibuumi ei saa täyttä tyrmäystä unilääkäriltä.
Terveystalo Helsinki Uniklinikan lääkäri Eevert Partinen kertoo MTV:lle, että nenäteippien käytöllä voi tietyissä tapauksissa olla hyötyä nenähengityksen parantamisessa.
Hänen mukaansa nenäteippi voi avata ja leventää nenän etuosaa ja sierainosaa siitä kohdasta, mistä nenän rusto-osuus alkaa. Partisen mukaan tällöin voi saada jopa 30 prosenttia enemmän ilmavirtausta nenän kautta, mikä voi edistää normaalia ja fysiologista nenähengitystä.
Tee testi
Partinen neuvoo yksinkertaisen testin: ensin hengitetään nenän kautta ulos ja vedetään syvään ilmaa nenän kautta sisään. Mikäli sieraimet sulkeutuvat sisäänhengittäessä, nenäteippi voi hänen mukaansa olla avuksi.
Seksuaaliterveys on tärkeää – katsopa tänne jos uskallat!
Nenäteipit Partinen näkee MTV:llä huomattavasti suuteippejä turvallisempana vaihtoehtona. Hän huomauttaa, ettei nenäteipeissä ole merkittäviä riskejä lukuun ottamatta mahdollisia ihoreaktioita. Sen sijaan suun teippaamiseen liittyy hänen mukaansa hengityksen estymisen riski, jos nenä menee tukkoon.
Nenähengityksen merkityksestä Partinen toteaa, että nenän kautta hengitetty ilma puhdistuu, lämpenee ja kostuu, mikä suojaa keuhkoja ja tukee limakalvojen puolustuskykyä. Suun kautta hengittäminen voi kuivattaa limakalvoja, lisätä riskiä pahanhajuiseen hengitykseen ja ientulehdukseen sekä altistaa kuorsaamiselle.
Jos tarve on pitkäaikainen, käänny lääkärin puoleen
Jos henkilö kokee tarvitsevansa nenäteippejä jatkuvasti, Partinen suosittelee MTV:n jutussa käyntiä korva-, nenä- ja kurkkulääkärin vastaanotolla rakenteellisten tukkeumien poissulkemiseksi.
Tilapäisesti nenäteipeistä voi hänen mukaansa olla hyötyä myös silloin, kun nenä on tukossa esimerkiksi flunssan tai siitepölyallergian vuoksi.