Muutokset ihmisen kävelyssä voivat kertoa terveysongelmista jo ennen muita oireita.

Näin toteaa Helsingin Sanomien haastattelema tutkijatohtori Kaisa Koivunen.

Koivusen mukaan ikääntyminen muuttaa kävelyä vähitellen, mutta äkilliset muutokset voivat olla merkki elimistön häiriötilasta ja edellyttävät lääkärin arviota.

Kävelyn muuttumisen taustalla voi olla lihasvoiman heikkeneminen, nivelten jäykistyminen, hermoston hidastuminen tai verenkierron ongelmat. Missä tahansa näistä ilmenee häiriö, se voi heijastua askellukseen. Koivusen mukaan kävely on terveyden ja kunnon oiva mittari.

Seitsemän varoitusmerkkiä, jotka Koivunen mainitsee ovat

Vauhti hidastuu
Kävelynopeus kertoo muun muassa sydämen, keuhkojen ja hermoston kunnosta. Hidastunut kävelykyky voi näkyä esimerkiksi vaikeutena ylittää suojatie ajoissa.

Latu levenee
Tasapainon heikentyessä ihminen alkaa usein kävellä jalat leveämmässä asennossa. Tämä voi kertoa aistien, keskushermoston tai lihasvoiman heikkenemisestä.

Tyyli muuttuu
Ontuminen tai vaappuva kävely viittaa usein nivelkipuun. Se taas voi alkaa virhekuormittaa kehoa.

Kävely katkoistuu
Jos valtimotauti rajoittaa verenkiertoa, lihaksiin ei pääse riittävästi happea. Tämä aiheuttaa niin sanottua katkokävelyä – kipu alkaa kävellessä ja helpottaa hetkeksi levossa.

Jalkaterä läpsähtää
Neurologinen häiriö voi aiheuttaa läpsähtävän askeleen, jossa jalkaterä ei jaksa ponnistaa.

Kädet eivät liiku mukana
Jos käsien liike puuttuu tai muuttuu toispuoleiseksi, taustalla voi olla hermoston ongelmia.

Kävely vaikeutuu ulkona
Ulkona epätasaisessa maastossa liikkuessa tai suunnanmuutoksissa tarvitaan aivojen ja lihasten yhteistyötä. Näiden ongelmat paljastuvat helpommin ulkona kuin sisällä liikkuessa.