Mikrobilääkeresistenssi eli lääkkeille vastustuskykyisten mikrobien aiheuttamat tartunnat ja tautitapaukset ovat merkittävä maailmanlaajuinen ongelma.

Viime vuonna Suomessa tavattiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan MRSA-tartuntoja (sairaalabakteeria) peräti 1 435 tapausta.

Se on vähemmän kuin edellisvuonna. Sen sijaan lasten MRSA-tartunnat ovat lisääntyneet.

Mikrobilääkeresistenssin jatkuva lisääntyminen on yksi tulevaisuuden suurimmista kansanterveydellisistä ongelmista. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi viime vuoden keväällä mikrobilääkeresistenssin kansallisen torjuntaohjelman, jonka tavoitteena on säilyttää mikrobilääkkeiden teho Suomessa mahdollisimman hyvänä.

-Bakteerien vastustuskyky kehittyy jatkuvasti, jolloin antibioottien teho heikkenee. Mikrobilääkeresistenssin torjunnassa terveydenhuollon ammattilaisilla on tärkeä rooli. Antibiootteja tulisi määrätä harkiten ja lääkkeiden tulisi olla mahdollisimman tarkasti kohdennettuja tiettyihin bakteereihin, toteaa ylilääkäri ja infektio- ja rokotusyksikön päällikkö Taneli Puumalainen.

Hyvinvoinnin.fi on luotettava suomalainen verkkokauppa, jossa on taas huimia tarjouksia – klikkaa ehdottomasti tänne!

Hän on sitä mieltä, että lisäksi antibioottien käyttöä eläimillä tulisi vähentää.

-Suomessa tilanne on hyvin hallinnassa, mutta kansainvälisesti käyttöä pitäisi saada rajoitettua, hän toteaa.

Mikä MRSA?

Staphylococcus aureus -bakteeri on yleinen bakteeri, jota löytyy terveiden henkilöiden iholta ja nenän limakalvolta. Usein sitä kutsutaan pelkästään stafylokokiksi. Stafylokokki-infektioita hoidetaan yleensä penisilliinin sukuisilla antibiooteilla. Jotkut stafylokokit ovat kuitenkin kehittyneet vastustuskykyiseksi näille tavallisille stafylokokkiantibiooteille. Antibiooteille vastustuskykyisiä stafylokokkeja kutsutaan metisilliinille resistenteiksi Staphylococcus aureuksiksi eli MRSA:ksi.

Hyvinvoinnin.fistä löydät kaiken tarvittavan – se on suomalainen verkkokauppa ja perheyhtiö

Koska MRSA on stafylokokki, se aiheuttaa samantyyppisiä infektioita kuin tavallinen stafylokokki. Suurin osa stafylokokkien aiheuttamista infektioista on lieviä (märkänäppylät, paiseet ja muut ihoinfektiot) ja ne paranevat ilman antibiootteja. Stafylokokki voi aiheuttaa myös vakavia infektioita (leikkaushaavainfektio, keuhkokuume) erityisesti sairaalapotilaille.

MRSA voi tarttua terveydenhoitolaitoksessa. Tavallisesti tämä tapahtuu siten, että joko toisesta potilaasta tai hoitoympäristöstä hoitajan tai lääkärin käsiin on tarttunut MRSA-bakteeria, joka hoitotoimenpiteen yhteydessä tarttuu seuraavaan potilaaseen. Tämän kaltaisia tartuntoja pyritään sairaaloissa kaikin keinoin ehkäisemään. MRSA-tartunnan voi saada myös terveydenhuollon laitosten ulkopuolella ilman selvää osoitettavaa syytä. Tästä syystä sairaaloissa ei voida aina tietää, kuka potilaista kantaa MRSA:a.

MRSA-infektioiden hoitoon on olemassa antibiootti. MRSA-infektion hoidossa käytetään eri antibiootteja kuin tavallisen stafylokokki-infektion hoidossa. Monet stafylokokki-ihoinfektiot paranevat ilman antibiootteja.