Karies kannattaa ottaa tarpeeksi vakavasti tarpeeksi ajoissa ja hampaista huolehtimisesta tehdä toistuvaa rutiinia, suosittelee erikoishammaslääkäri.
-Harva tietää, että reikä hampaassa voi pahimmillaan johtaa leukaluun mätänemiseen, paljastaa hammaslääketieteen tohtori, erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil Oral Hammaslääkäreiltä.
Hampaiden reikiintyminen eli karies on Suomen yleisin tarttuva tauti. Lähes jokaisella meistä on jossain vaiheessa elämäämme suussamme kariespesäke. Yleisyydestään huolimatta – tai ehkä juuri siksi – hampaiden reikiintymistä ei usein oteta tarpeeksi vakavasti.
-Monilla tauko hammaslääkärikäyntien välissä saattaa venyä jopa vuosien mittaiseksi. Jos kariesbakteerit saavat tehdä tuhojaan rauhassa, ne voivat pahimmillaan levitä hampaan kruunusta hermokanavan kautta leukaluuhun, jota ne alkavat mädättää. Bakteerit ja niiden aineenvaihduntatuotteet leviävät verenkierrossa ympäri kehoa ja voivat johtaa hengenvaaralliseen myrkytykseen, von Troil selventää.
Reikiintymisen ei tarvitse viedä teho-osastolle asti, vaan kariekselle on helppo laittaa stoppi jo ennen kuin se ehtii aiheuttaa vakavia tuhoja.
-Säännöllinen hampaista huolehtiminen ja vaivojen ennaltaehkäisy ovat kaiken A ja O. Päivittäinen hampaiden ja hammasvälien puhdistaminen, makeiden herkkujen välttäminen ja fluorin saannista huolehtiminen vievät jo pitkälle. Ja kun vielä muistaa käydä säännöllisesti hammaslääkärin tarkastettavana, reikiintyminen ei uhkaa kokonaisterveyttä, listaa von Troil.
Riittävän kattava hammaslääkärin tarkastus sisältää hampaiden pintojen ja välien läpikäynnin lisäksi myös ienkudosten tutkimisen. Lisäksi olisi suositeltavaa ottaa koko hampaistosta röntgenkuva noin 3-5 vuoden välein, jotta mitkään mahdolliset kariespesäkkeet eivät jää piiloon.
-Omaan hammaslääkäriin kannattaisi kehittää samanlainen suhde kuin vaikkapa kampaajaan tai hierojaan. Oma olo helpottuu, jos hampaiden hoidosta tulee luonteva osa henkilökohtaisen hyvinvoinnin ylläpitoa. Kun sopii seuraavan hammaslääkäriajan jo edellisen käynnin yhteydessä, tauot eivät pääse venymään eikä suun terveydestä huolehtiminen lipsumaan, von Troil vinkkaa.