Rasvamaksa on jo lasten ongelma – näin pidät huolta maksastasi

1

Liikunnan puute ja ylipaino, etenkin vyötärölihavuus, rasvoittavat maksaa. Jos sohvalla köllöttelyyn yhdistyy tissuttelu, maksan taakka voi kasvaa liian suureksi. Kaipaako maksasi korjausliikettä ennen kesää?

Munuais- ja maksaliitto on huolissaan suomalaisten maksoista. Maksaviikolla 9.–14.5. tietoa maksasairauksien ennaltaehkäisystä jaetaan yli kymmenellä paikkakunnalla.

Neljäsosalla aikuisista on rasvamaksa, mutta nykyään se on myös jo lasten ja nuorten ongelma. Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, on merkittävin rasvamaksan aiheuttaja. Painonpudotus vaikuttaa nopeasti maksan kuntoon, liikunta vähentää vyötärölihavuutta yksinäänkin.

Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö pienilläkin annoksilla vahingoittaa maksaa. Joka viikonlopun runsas kertajuominen aiheuttaa pysyviä haittoja nopeasti. Virushepatiitit tarttuvat suun kautta tai veriteitse. Moni kantaa virusta tietämättään, sillä tartunta on usein oireeton. Virushepatiiteista yleisin on C-hepatiitti, jonka kantajia on lähes 30 000. Eniten uusia tartuntoja on nuorilla. Ja jos tässä ei ole vielä tarpeeksi, niin maksan hyvinvointia uhkaavat myös väärin annostellut lääkkeet, tuntemattomat luontaistuotteet tai myrkylliset sienet.

Suurin osa maksasairauksista on kuitenkin ehkäistävissä elintavoilla.

-Kansanterveyden kannalta maksasairauksien ennaltaehkäisyssä avainasemassa ovat ylipainon ja alkoholinkäytön hallinta sekä erityisesti virushepatiittien osalta riskikäyttäytymisen ja veritartuntareittien välttäminen, sanoo gastroenterologi Karri Utriainen.

On tärkeä muistaa, että kaikki maksasairaudet eivät aiheudu elintavoista. Maksasairaus voi johtua myös autoimmuunisairaudesta tai olla perinnöllinen. Joskus sairauden syy jää tuntemattomaksi.

Näin pidät huolta maksastasi:

– Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.
– Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
– Varo virushepatiittia.
– Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.
– Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
– Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

Jaa

1 kommentti

  1. Oikea syy esiin on

    Oikea syy lasten rasvamaksaan on tolkuton sokerikuorma jota lapsille tutputetaan joka paikassa.
    Hiilihydraattien määrää tulisi vähentää huomattavasti.

Kommentoi