”Tiedän paikan kamalan…” rallatteli moni lapsuudessaan, ja harva tänäkään päivänä varsinaisesti nauttii hammashoitolan tuoksuista ja hoitotuoliin istahtamisesta.
Moni jopa lykkää ajan varaamista tietoisesti tai alitajuisesti. Hammaslääkäripelkoisen on tärkeintä avata suu ja kertoa pelostaan tai häpeästään. Hammaslääkäri on useimmiten nähnyt pahempaakin.
Aaaaa…puaaa…
Hajut, valot, piikit, porat ja imurit. Hammaslääkärikäyntiin liitettyjen pelkojen skaala on laaja, ja lisämausteensa epämukavuuteen tuo mahdollinen häpeä omien hampaiden kunnosta. Vaikka järki sanoo, että tilanne kehkeytyy sitä pahemmaksi mitä pidempään hoitoon menoa viivästyttää, voi vastaanottohuoneen kynnyksen yli astuminen tuntua kertakaikkisen ylivoimaiselta.
Mitä enemmän hammaslääkäri tietää potilaan peloista ja niiden syistä, sitä paremmat edellytykset hänellä on vaikuttaa potilaan kokemukseen vastaanotollaan. Hammaslääkäripelko on yleistä ja luonnollista.
Hammaslääkäri Katariina Ahonen Mehiläisen OmaHammaslääkäri -ketjusta kohtaa pelkopotilaita päivittäin. Tässä hänen vinkkinsä häpeän selättämiseen ja pelon voittamiseen.
1. HÄPEÄ: ”EN OLE HARJANNUT TARPEEKSI AHKERASTI”
”Häpeä voi olla iso tekijä hammaslääkärin välttelyn taustalla. Monia hävettää, että suussa on paljon paikkoja, tai he huokaisevat heti kynnyksellä, ettet ole varmasti ikinä nähnyt näin huonoja hampaita. Voin kuitenkin kertoa, että me hammaslääkärit olemme nähneet kaikenlaista, ja pystymme aina hoitamaan kaikkia tilanteita.”
2. KIPU: ”PUUDUTUSPIIKKIKIN SATTUU”
”Kipua pelätään ylivoimaisesti eniten. Monen hammaslääkäripelko juontuu ikäviin kouluhammaslääkärikokemuksiin. Vielä parikymmentä vuotta sitten esimerkiksi lasten hampaita saatettiin porata ilman puudutusta, kun ajateltiin että homma saadaan nopeasti tehtyä. Toisaalta isoista puudutusneuloistakin on voinut jäädä traumoja. Nykyaikaisten pintapuudutteiden ansiosta puudutusneulan pistäminen ei tänä päivänä juuri tunnu.”
3. EPÄMUKAVUUS: ”SUUSSA LIIKAA TAVARAA”
”Nykyteknologialla voidaan vähentää suussa samanaikaisesti olevien laitteiden määrää. Röntgenkuvia voimme ottaa digitaalitekniikalla niin, että potilas seisoo ja kamera pyörii ympäri, eli suuhun ei tarvitse tunkea kuvauslevyjä, jotka osa kokee epämiellyttävinä. Myös hampaiston jäljennösten otto on muuttunut huomattavasti miellyttävämmäksi digitaalisten suukameroiden ansiosta, jolloin suun täyttävää ja nieluun valuvaa jäljennösmassaa ei enää tarvita.”
4. KONTROLLIN PUUTE: ”MITÄ JOS LÖYTYY YLLÄTYKSIÄ?”
”Jos aiemmin hammaslääkärin eteen saattoi useammin tulla yllätyksiä, jotka tekivät hoidosta pidempikestoisempaa ja monimutkaisempaa, nyt modernit kuvausmenetelmät antavat hammaslääkärille jo etukäteen hyvän tilannekuvan. Pyrimme siihen, että tiedämme aina jo etukäteen mitä tulee vastaan. Kerron myös koko ajan potilaalle mitä seuraavaksi tapahtuu – esimerkiksi että nyt porataan niin että lasken viiteen, ja sitten pidetään tauko. Kättä nostamalla saa aina tauon. On tutkittu, että ihmiset kestävät todella paljon epämukavuutta, kun he tietävät mitä tapahtuu, miksi, ja kuinka kauan.”
5. HINTA: ”KUINKAHAN KALLIIKSI TÄMÄ VIELÄ TULEE?”
”Monia ahdistaa myös mielikuva hammashoidon kalleudesta ja siitä, ettei tiedä tulevan laskun suuruutta. Meillä potilas saa aina ensimmäisellä käynnillä tietää, mitä hoito tulee maksamaan. Silloin on yksi huolenaihe vähemmän.”
6. NUKUTUS: ”NUKUTUS ON PELKOPOTILAAN AINOA VAIHTOEHTO”
”Usein pelkopotilas lähtee siitä, että nukutus on hänelle ainoa vaihtoehto. Toisinaan, jos on paljon tehtävää ja halutaan yhdellä kerralla valmista tai kyseessä on jokin yksittäinen isompi toimenpide, niin nukutus onkin varteenotettava vaihtoehto. Jos taas pelkoaan haluaa työstää, voidaan käyttää rentouttavaa esilääkitystä. Lääke otetaan tuntia ennen tyhjään vatsaan, ja potilas on vastaanotolla hereillä, mutta uninen ja rento, eikä välttämättä muista jälkikäteen kaikkea mitä on tehty. Seuraavilla kerroilla lääkkeelle ei enää välttämättä ole edes tarvetta. Näen jatkuvasti sitä, kuinka hyvin pelosta voi oppia pois, kun vain löytää hammaslääkärin, johon pystyy täysin luottamaan ja uskaltautuu sille ensimmäiselle käynnille!”
Vinkit antoi Mehiläisen OmaHammaslääkäri-ketjun hammaslääkäri Katariina Ahonen.