Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuoranmaa neuvoo astmaa sairastavia lisäämään ajoissa lääkitystään, kun flunssan ensioireet ilmaantuvat. Flunssa tai influenssa ovat aina vaikeampia ja pitkäkestoisempia, kun kyseessä on astmaa sairastava.
-Astmaa sairastavalla tulisi olla kirjallinen ohje hengitettävien lääkkeiden lisäämisestä pahenemisvaiheessa. Lääkärin ohjeen mukaan tulisi myös aloittaa tarvittaessa suun kautta kortisonitabletit, asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta sanoo.
Lyhytaikainen kortisonitablettikuuri on turvallinen käyttää. Sivuvaikutuksia tulee vasta pitkittyneistä kuureista. Moni vierastaa lääkkeiden käyttöä ja sinnittelee ilman lääkkeitä, jolloin tilanne vain pitkittyy ja tarvitaan vielä vahvempia lääkkeitä.
Lääkärissä käynti on tarpeen, jos oireet pahenevat äkillisesti ja ilmaantuu hengitysvaikeuksia, kuten hengenahdistusta tai hengityksen vinkumista.
Flunssaan liittyy usein myös nuha, jolloin tukkoista oloa voi helpottaa nenähuuhtelukannulla ja kortisonipohjaisilla nenäsuihkeilla.
Hunaja helpottaa yskää
Yskä ei normaalisti kuulu astmaa sairastavan arkeen. Flunssan tullessa astmaoireet pahenevat ja yskiminen lisääntyy. Yskää ei kuitenkaan hoideta yskänlääkkeellä vaan lisäämällä astmalääkkeitä lääkärin ohjeen mukaan.
-Yskänlääkettä ei suositella muillekaan, koska niiden teho tutkimusten mukaan on huono. Sen sijaan hunajan on koettu helpottavan yskää, joka liittyy flunssaan, Anne Vuorenmaa sanoo.
Osa astmaa sairastavista on yliherkkiä tulehduskipulääkkeille, jolloin astmaoireet pahenevat asetyylisalisyylihappo- tai ibuprofeenilääkkeistä. Turvallinen vaihtoehto on parasetamoli.
Tärkeää Vuorenmaan mukaan on, että astmaatikko antaa itselleen aikaa sairastaa. Flunssan oireet paranevat parhaiten riittävällä levolla. Sisulla siitä ei selviä.