Vältteletkö hengästymistä, hajuja tai esimerkiksi eläimiä astmaoireiden pelossa? Älä suotta! Selvitä astmasi tila ja päivitä lääkityksesi, asiantuntijalääkäri kehottaa.
Astma on yksi maailman yleisimmistä sairauksista. Se aiheuttaa tulehduksellisen tilan, johon kuuluu limakalvon turvotusta ja limanerityksen lisääntymistä. Astman yleisimmät oireet ovat yskä, hengenahdistus, limaisuus ja hengityksen vinkuna. Oireet vaihtelevat eri vuorokaudenaikoina. Ne voivat liittyä myös tiettyihin tilanteisiin.
-Astmaatikko saa herkästi oireita rasituksessa, kylmällä ilmalla, siitepölyaikana tai tavallisen hengitystieinfektion yhteydessä. Myös esimerkiksi pakokaasu, tupakansavu tai eläinpöly voi altistaa astmakohtaukselle, luettelee keuhkosairauksien erikoislääkäri Heikki Ekroos.
Älä anna astman pilata elämää
Astmaatikko saattaakin oireiden pelossa vältellä esimerkiksi eläinperheessä kyläilyä, koivujen kukinnan aikana ulkoilua tai hengästyttävää liikuntaa. Myös konserttiin tai teatteriin lähteminen voi jäädä haaveeksi voimakkaasti parfymoitujen kanssakatsojien vuoksi.
Näin ei pitäisi kuitenkaan olla.
-Asioiden välttely astman takia rajoittaa arkea ja alentaa elämänlaatua. Astmaa pystytään lääkitsemään tehokkaasti, Heikki Ekroos sanoo.
Päivitä lääketarpeesi
Lääkehoidon tarkoituksena on rauhoittaa tulehdusta, poistaa oireet, vähentää limaneritystä sekä normalisoida keuhkoputkien supistumisherkkyyttä. Hoidon perustana käytetään säännöllisesti otettavaa lääkettä. Sen lisäksi astmaatikolla tulee olla myös nopeavaikutteinen, tarvittaessa käytettävä oirelääke.
-Lääkkeet ovat hyvin siedettyjä ja niitä voidaan käyttää pitkiäkin aikoja. Kerran määrätty lääke ei kuitenkaan välttämättä toimi koko loppuelämää. Elämäntilanne ja ulkoiset tekijät vaikuttavat lääkitystarpeeseen. Siksi jokaisen astmaatikon pitäisi käydä tarkistuttamassa tilanteensa astmahoitajalla tai lääkärissä vuoden tai vähintään kahden vuoden välein, Ekroos toteaa.
Hoitotasapainoaan voi testata myös netissä. Osoitteesta astmatesti.fi löytyy Käypä hoito -suosituksen saanut viiden kohdan kyselykaavake. Sen täyttämällä saa osviittaa siitä, onko lääkitys hyvällä tolalla vai olisiko syytä tilata aika lääkäriin.
Älä siis suotta kärvistele hengenahdistuksissasi kotona. Laita lääkityksesi kuntoon ja nauti ulkoilmaelämästä ja muiden ihmisten seurasta! erikoislääkäri Heikki Ekroos kannustaa.