Näyttelijä Aku Hirviniemi on ollut poissa julkisuudesta melko tarkalleen vuoden verran. Kaikki loppui viime syksynä varsin synkästi. Hirviniemestä julkaistiin useiden julkisuudesta tuttujen naisten kertomuksia, eivätkä ne olleet mairittelivia.

Hirviniemi oli laitellut naisille useita alatyylisiä viestejä, jotka naiset kokivat häiritseviksi.

Hirviniemi pyysi anteeksi ja sanoi hakevansa ammattiapua. Niin hän on tehnytkin.

”Olen alkoholisti!”

Tänä viikonloppuna Hirviniemi palasi shownsa kanssa julkisuuteen. Lavalla nähtiin tuttuja Putous-hahmoja ja yleisö piti näkemästään.

Hirviniemi kertoi myös Aamuposti-lehdelle tuntemuksiaan ja hiljaiselostaan. Hän myöntää suoraan olevansa toipuva alkoholisti. Lähdejuttu Aamupostissa on maksumuurin takana.

Viime joulukuussa Aku hakeutui 28 päivän Minnesota-hoitojaksolle.

– Nyt osaan ajatella, että on erittäin hyvä asia, että epäasiallinen käytökseni tuli julki, koska sen jälkeen havahduin siihen, että minun on pakko muuttaa toimintatapojani ja käytöstäni, Hirviniemi sanoo Aamupostissa.

Näyttelijä toteaa, että takana on nyt vuosi raittiutta.

– Minulla on erittäin hyvä terapiasuhde, ja sen osalta tämä on itse asiassa ollut todella hyvä vuosi. Olen päässyt viettämään aikaa läheisteni kanssa, hoitamaan itseäni ja tutkimaan omaa käytöstäni, Aku kertoo Aamupostille.

Minnesota toimii mutta maksaa

Aivan muutaman päivän sisään myös laulaja Tauski Peltonen on kertonut julkisuudessa saaneensa apua Minnesota-hoidosta.

Yrittäjä Sampo Kaulanen kertoo myös olleensa kaksi vuotta juomatta. Hänellä alkoholin jättäminen liittyy Etelä-Amerikassa annettuun uskomushoitoon.

Kokemukset osoittavat, että Minnesota-hoito voi olla tehokas tapa toipua päihderiippuvuudesta, erityisesti silloin, kun hoitoon sitoudutaan kokonaisvaltaisesti ja jatkohoitoon osallistutaan aktiivisesti. Suomessa sitä annetaan nykyisin kolmessa eri paikassa.

Minnesota-hoito on päihderiippuvuuden hoitomuoto, joka perustuu 12 askeleen ohjelmaan. Hoidon tavoitteena on täydellinen raittius ja elämänlaadun parantaminen.

Minnesota-hoidossa päihderiippuvuus nähdään kroonisen sairauden sijaan primaarisena sairautena, joka vaikuttaa fyysiseen, henkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Primaarinen sairaus tarkoittaa, että alkoholismia käsitellään omana, itsenäisenä sairautena, ei pelkästään muiden sairauksien, kuten mielenterveysongelmien, oireena. Hoidossa korostetaan vertaistuen merkitystä.

Hoito alkaa noin kuukauden intensiivijaksolla, jossa on päivittäistä terapiaa ja ohjausta. Hoidon aikana järjestetään läheisviikonloppuja tai -päiviä, joissa perheenjäsenet ja läheiset osallistuvat hoitoprosessiin. Intensiivijakson jälkeen seuraa noin 11 kuukauden jatkohoito, joka sisältää säännöllisiä ryhmätapaamisia ja mahdollisia intervallijaksoja.

Minnesota-hoito maksaa vuodessa noin 8000 euroa.