Suomen Sairaanhoitajien tuoreessa opiskelijakyselyssä paljastui huolestuttavia asioita sairaanhoitajaopiskelijoiden kokemasta epäasiallisesta kohtelusta harjoittelupaikoissa.

Kohtelu ilmeni muun muassa opiskelijoiden eristämisenä ruokailutilanteissa ja siinä, ettei heitä puhuteltu nimellä.

Peräti 35 prosenttia harjoitteluun osallistuneista vastaajista ilmoitti kohdanneensa epäasiallista käytöstä. Luku on lähes sama kuin edellisessä, vuonna 2019 toteutetussa kyselyssä, jolloin epäasiallisesta kohtelusta raportoi 38 prosenttia vastaajista. Parannusta tilanteessa ei ole tapahtunut. 

-Opiskelijoiden kokema kohtelu on äärimmäisen huolestuttavaa. Heitä kohdellaan edelleen ala-arvoisesti ja esimerkiksi ruokailutilanteessa opiskelijat laitetaan syömään erilliseen tilaan eikä heitä kutsuta nimellä, toiminnanjohtaja Anne Pauna toteaa ja jatkaa:

-Opiskelijat ovat tulevaisuutemme kollegoita. Herää kysymys kohdellaanko näissä työyksiköissä muitakin työkavereita huonosti? 

Suuret ryhmäkoot haittana

Opiskelijoiden jaksaminen on myös keskeinen huolenaihe, sillä 91 prosenttia vastanneista käy palkkatöissä opintojensa ohessa, ja yli puolet kyselyyn vastanneista ilmoitti olevansa kuormittuneita tai erittäin kuormittuneita.

Teoriaopintojen ja harjoitteluiden yhdistäminen on monille haastavaa eivätkä harjoittelupaikat jakaudu tasa-arvoisesti. 

Suuret ryhmäkoot saivat kritiikkiä sekä opiskelijoiden että opettajille vuonna 2024 suunnatuissa kyselyissä. Monet kokivat myös, etteivät tästä syystä päässeet osallistumaan simulaatioharjoituksiin, vaan jäivät seuraamaan sivusta. Tämä haittaa oppimista. Simulaatioharjoitus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että harjoitellaan käytännössä vaikka nuken avulla jotain työtehtävää.

Suomen Sairaanhoitajien asiantuntija Liisa Karhe kommentoi tilannetta toteamalla, että isot ryhmät eivät palvele oppimistilanteessa, eikä yksilön osaamisen tasoa voida varmentaa. Simulaatiot voivat olla joillekin jopa ahdistavia, ja oppilaitoksissa olisi tärkeää löytää keinot tukea erilaisia oppijoita.

Vaikka sairaanhoitajapula vaikuttaa negatiivisesti opiskelijoiden kokemuksiin 70 prosenttia vastaajista koki silti hoitoalan omakseen. Kyselyssä opiskelijat toivoivat konkreettisia ratkaisuja alan haasteisiin, kuten koulutusleikkauksiin. Esimerkiksi lähihoitajien mahdollisuudet jatkokouluttautua sairaanhoitajiksi ovat kaventumassa aikuiskoulutustuen leikkausten myötä. 

Opiskelijat kuitenkin suhtautuvat tulevaisuuteen toiveikkaasti: 42 prosenttia vastaajista aikoo jatko-opiskella viiden vuoden sisällä, ja monet toivovat voivansa erikoistua valitsemalleen hoitotyön erikoisalalle. 

Suomen Sairaanhoitajat toteutti sairaanhoitajaopiskelijoille suunnatun kyselyn joulukuun 2023 ja tammikuun 2024 aikana. Kyselyyn vastasi 400 opiskelijaa ja vastaajia oli jokaisesta ammattikorkeakoulusta. Opiskelijat olivat suurimmaksi osaksi sairaanhoitajatutkinto-opiskelijoita ja tekivät työn ohessa palkkatyötä.