Joka toinen nainen ja joka neljäs mies saa elämänsä aikana osteoporoosin eli luiden haurauden aiheuttaman murtuman. Erityisesti lonkkamurtuma on vakava iäkkäiden kaatumisvamma. Se johtaa usein liikunta- ja toimintakyvyn heikentymiseen. Lisäksi lonkkamurtumapotilaiden kuolleisuus on suuri. Yhteiskunnan kannalta lonkkamurtumat ovat merkityksellisimpiä avuntarpeeseen ja pitkäaikaishoitoon johtavia sairauksia.  

Tuoreen tutkimuksen mukaan suoliston mikrobien monimuotoisuus ja terve koostumus ovat yhteydessä pienempään luunmurtumariskiin.

Jo aiemmasta tutkimuksesta on tiedetty, että suoliston mikrobit vaikuttavat luiden tiheyteen ja laatuun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimuksessa havaittiin kuitenkin ensimmäistä kertaa, että suoliston mikrobien koostumus on suorassa yhteydessä syntyviin luunmurtumiin – myös heikentyneen luun myötävaikuttamiin murtumiin, kuten lonkkamurtumiin. 

-Meissä kaikissa on ainakin 100 triljoonaa mikrobia, valtaosa paksusuolessa. Suoliston mikrobeilla ja niiden erittämillä aineenvaihduntatuotteilla on huomattava merkitys ihmisen terveydelle myös suoliston ulkopuolella. Infektioiden lisäksi ne vaikuttavat monien kroonisten sairauksien riskiin. Koska suoliston mikrobiomi on muutettavissa, voi sitä kautta avautua uusia mahdollisuuksia keskeisten kansantautien ehkäisyyn ja hoitoon, toteaa tutkimuksen päätutkija THL:ssä, dosentti Aki Havulinna.  

Riskiä voi vähentää

Tutkimuksessa suoliston mikrobien suurempi monimuotoisuus ja ravintokuiduista terveellisiä lyhytketjuisia rasvahappoja tuottavat mikrobit olivat yhteydessä pienempään luunmurtumariskiin. Vastaavasti haitalliset, tulehduksiin liittyvät mikrobit, kuten kolibakteerit olivat yhteydessä suurempaan luunmurtumariskiin. 

Samat tulokset saatiin kaikille luunmurtumille, myös lonkkamurtumille. Tulokset olivat riippumattomia useista muista luunmurtumiin liittyvistä tekijöistä. Löydökset olivat voimakkaammat naisilla kuin miehillä.

-Terveellinen ruokavalio ja erityisesti kuidut vaikuttavat positiivisesti suoliston mikrobeihin. Terveellisellä ruokavaliolla ja muutoinkin terveellisillä elintavoilla voi pyrkiä vähentämään riskiä saada luunmurtumia, Havulinna kertoo. 

Tutkimus perustuu THL:n FINRISKI 2002 -aineistoon. Tutkijat määrittivät 7 000:lta 25–74-vuotiaalta osallistujalta suoliston mikrobiomin. 18 vuoden seurannan aikana heistä 1092:lle tuli ainakin yksi luunmurtuma. 

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Göteborgin yliopiston kanssa. Tutkimuksen tulokset tulevat tarkentumaan jatkossa, kun saadaan kansainvälisen yhteistyön kautta yhdistettyä useamman tutkimuksen tuloksia.