Joka kolmas suomalainen liukastui viime talvena, kertoo Liikenneturvan kysely. Aivovamman saa Aivovammaliiton mukaan vuosittain arviolta 36 000 suomalaista ja jopa 60 prosenttia niistä syntyy kaatumisten ja putoamisten seurauksena. Opettaja Kati Veijonaho kertoi jokin aika sitten oman tarinansa liukastumisestaan Pysy Pystyssä -kampanjassa.

Veijonaho kaatui kuusi vuotta sitten työpaikkansa pihamaalla. Kävi se pahin; hän löi päänsä jäiseen maahan.

Tilanne oli se viheliäisin: jään ja tallautuneen lumen päälle oli satanut uutta lunta. Pihaa ei ollut hiekoitettu runsaaseen viikkoon, sillä edellisellä viikolla oli koulun talviloma.

Aivotärähdys muuttui aivovammadiagnoosiksi noin viikon kuluttua tapaturmasta. Kuuden vuoden jälkeenkin Veijonaholla on ongelmia asian suhteen.

Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä – lue miten helppoa

Arkea rajoittavat erittäin voimakas väsymys ja kuormitusherkkyys. Hänen aivonsa eivät myöskään osaa käsitellä näkö- ja kuulohavaintoja entiseen malliin.

Veijonaho kertoo, että hän on terveydenhuollon ammattilaisten lausuntojen perusteella työkyvytön kaikkeen työhön. Asia käy ilmi Aivovammaliiton sivuilla olevasta artikkelista.

-Aivovamma ei useimmiten näy päälle päin. Näin ollen ulkopuolisten on vaikea ymmärtää, miksi terveen näköinen ihminen tarvitsee päiväunet sekä väsyy ja kuormittuu helposti. Näkymätön vamma voi rajoittaa elämää huomattavasti enemmän kuin moni näkyvä vamma, hän kertoo.

Seitsemän vinkkiä liukastumisen välttämiseksi

Aivovammaliiton sivuilla annetaan 7 vinkkiä liukastumisen välttämiseksi.

  1. Tarkista jalankulkusää.
  2. Valitse kengät kelin mukaan.   
  3. Käytä liukuesteitä.
  4. Varaa aikaa matkoihin.
  5. Keskity kävelemiseen.
  6. Anna palautetta kunnossapidolle.
  7. Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi.