Kesällä on vihdoinkin lämmintä, mutta helle voi käydä myös voimille. Näiden vinkkien avulla selviät kuumista päivistä.

1. Viilennä sisätilat

Hellepäivinä ulkoilma on usein sisäilmaa lämpimämpää. Sulje silloin ikkunat ja varjosta ne auringon puolelta. Kun ilma illalla viilenee, avaa ikkunat ja tuuleta asunto läpivedolla. Sammuta turhat valot ja sähkölaitteet.

Jos käytät viilentämiseen jäähdyttävää ilmastointilaitetta, muista pitää samalla ovet ja ikkunat kiinni. Tuuletin voi helpottaa oloa alle 35-asteisessa sisäilmassa, lämpimämmässä sisäilmassa se lisää kehon lämpökuormaa.

Tuuletin lisää kehon nestehukkaa. Juo siis riittävästi, kun tuuletin on päällä.

2. Vältä kuumia paikkoja ja suoraa auringonpaistetta

Vältä ulkona olemista päivän kuumimpaan aikaan. Vietä aikaa viileissä paikoissa, esimerkiksi kodissasi tai ilmastoiduissa julkisissa tiloissa.

Jos olet ulkona, pysy varjossa.

Jos päivääsi kuuluu raskasta fyysistä ponnistelua, tee se aamupäivällä tai illalla. Ota rauhallisesti päivän kuumimpina hetkinä.

3. Juo riittävästi ja syö kevyesti

Juo riittävästi pitkin päivää. Muista juoda jo ennen kuin sinulle tulee jano.

Riittävä määrä nestettä on 1–1,5 litraa päivässä. Lisää nesteen määrää hellepäivinä ainakin muutamalla lasillisella. Älä juo vettä litrakaupalla lyhyessä ajassa, sillä se on vaarallista.

Tiedät juoneesi liian vähän, kun suusi on kuiva, virtsaamistarve vähenee tai virtsan väri muuttuu tummemmaksi.

Tavallinen vesi on hyvä janojuoma. Vältä hyvin sokeripitoisia juomia. Muista myös syödä riittävästi, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina.

Syö usein pieniä aterioita. Suosi viileitä ja vesipitoisia ruokia, kuten salaatteja ja hedelmiä. Vältä ruokia, joissa on paljon proteiinia. Vältä myös alkoholia ja kofeiinia, sillä ne kuivattavat elimistöä.

4. Viilennä kehoa

Pukeudu kevyesti löysiin vaatteisiin. Luonnonmateriaalit, kuten pellava ja puuvilla, ovat kesällä viileitä.

Suojaudu auringolta leveälierisellä hatulla, aurinkolaseilla sekä vaatteilla, joissa on pitkät hihat ja lahkeet. Säteilyturvakeskus on koonnut ohjeet, joiden avulla voi suojautua auringon UV-valolta.

Viilennä kehoa viileiden suihkujen, kosteiden vaatteiden tai kylmäkääreiden avulla. Vaihda peitto ja lakanat keveisiin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin tekstiileihin.

5. Huolehdi muista

Vanhukset saattavat tarvita hellepäivinä erityisesti apua. Jos sinulla tai läheiselläsi on pitkäaikaissairaus, tarkkaile oireiden pahenemista. Lääkärin kanssa kannattaa keskustella jo etukäteen, kuinka kuumuus vaikuttaa sairauteen tai lääkitykseen.

Jos helleoireet pahenevat, ota tarvittaessa yhteyttä lääkäriin. Säilytä lääkkeet alle 25 asteen lämpötilassa.

Lapset eivät aina ymmärrä itse suojautua kuumuudelta ja auringonpaisteelta. Ohjaa lapsia varjoon ja pidä huoli, että he juovat riittävästi vettä.

Älä jätä lapsia, vanhuksia tai eläimiä pysäköityyn autoon.

Jos nukutat lasta vaunuissa, älä jätä vaunuja auringonpaisteeseen. Varmista, että ilma pääsee kiertämään vaunuissa.