Kaamoslamput, kirkasvalolamput. Niitä on ollut markkinoilla jo pitkään, ja ne tunnetusti auttavat niitä, joilla on kaamosaikaan ja talven pimeillä vaikeaa.
Miksi sitten näin?
Psykiatrian erikoislääkärin Antti-Jussi Ämmälän mukaan lamppu tahdistaa ihmisen ”keskuskellon”.
-Kirkas valo aiheuttaa sen, että elimistön keskuskello alkaa tahdistaa muita sisäisiä kelloja. Illalla pimeän tullen keskushermosto kertoo käpyrauhaselle, että on aika erittää melatoniinia, joka edistää nukahtamista. Aamulla valon määrän kasvaessa keskuskello vastaavasti viestii käpyrauhaselle, että nyt sopisi lopettaa. rytmittämiseen.
Kirkasvalohoitoa on tutkittu paljon, ja paras näyttö siitä löytyy Ämmälän mukaan kaamosmasennuksen hoidossa. Silmän kautta aivoihin tuleva kirkas valo vaikuttaa aivojen serotoniinijärjestelmään kohottaen mielialaa.
Lampun käyttö on oma taiteenlajinsa. Ämmälän mukaan sitä ei tarvitse tuijottaa, vaan se toimii hyvin myös parin metrin etäisyydellä. Sen edessä voi harjoittaa normaaleja aamutoimia.
Ämmälä suosittelee tutustumaan lampun ohjeisiin. Jos lamppu on tehokas, riittää vähäisempi aika käyttöä. Jos oireita on vähän, riittää puolisen tuntia muutamana päivänä viikossa, vaikkapa 3-5 päivänä.
Kun vaikutuksen huomaa, voi pitää viikon parin tauon ja ottaa sitten uuden kuurin valohoitoa.
-Kirkasvalo on vaaraton hoito. Muutamalle ihmiselle sadasta se saattaa aiheuttaa huimausta. Mikäli sinulla on jokin verkkokalvosairaus tai keinolinssi kysy silmälääkäriltä ensin ennen kuin aloitat hoidon, sanoo Antti-Jussi Ämmälä.
Lähdetiedote: Asiantuntijana psykiatrian erikoislääkäri Antti-Jussi Ämmälä Terveystalosta