Kutina eli pruritus on yleinen vaiva ja se voi johtua monista eri syistä. Vaikka useimmiten kyseessä on harmiton ilmiö, se voi myös olla merkki taustalla olevasta terveysongelmasta. Milloin pitäisi huolestua ja mennä lääkäriin?

Ihosairaudet kutinan taustalla


Monet ihosairaudet voivat aiheuttaa kutinaa. Atooppinen ihottuma on yksi yleisimmistä, ja se ilmenee kuivana ja kutisevana ihona. Psoriaasi puolestaan aiheuttaa hilseilevää ja punoittavaa ihoa, johon voi liittyä voimakastakin kutinaa. Nokkosihottuma eli urtikaria näkyy iholla punaisina, kutisevina paukamina, ja syitä on monia – se voi olla kroonista tai äkillistä. Jos kutina pahenee öisin, kyseessä voi olla syyhykin, joka johtuu syyhypunkin aiheuttamasta infektiosta. Joskus syyhypunkin käytävät ovat suurennuslasilla havaittavissa.

Vuodenajat voivat olla yleinen syy kutinaan, ja silloin tarvitaan vain ekstra-annos rasvaa. Varsinkin talvella kylmä ja kuiva ilma voivat pahentaa kuivan ihon oireita.
Kuiva iho eli kseroosi on erityisesti ikääntyvillä ihmisillä yleinen kutinan aiheuttaja.

Ruoka-aineet, lääkkeet ja ympäristön allergeenit ovat hyvinkin tyypillisiä kutinan aiheuttajia. Esimerkiksi tiettyjen lääkkeiden, kuten kolesterolia alentavien statiinien tai verenpainelääkkeiden sivuvaikutuksiin voi joskus harvoin kuulua kutina. Katso lääkkeittesi tuoteseloste!

Myös sienitulehdukset, kuten jalkasieni, voivat olla merkittävä kutinan lähde.

Voiko kutina aiheutua sisäelimistä?


Kutina voi viestiä myös sisäelinten ongelmista.

Maksasairaudet, kuten sappiteiden tukos, voivat aiheuttaa kutinaa ilman näkyvää ihottumaa. Kutinaa on tuolloin erityisesti kämmenissä ja jalkapohjissa.

Vaihda tästä linkistä Telian liittymään – edulliset hinnat ja 50 euron ruokalahjakortti kaupan päälle!

Krooninen munuaisten vajaatoiminta on toinen kutinan aiheuttaja, erityisesti silloin, kun munuaisten toiminta heikkenee merkittävästi. Myös kilpirauhasen toimintahäiriöt, kuten vajaatoiminta tai liikatoiminta, voivat ilmetä kutinana. Kilpirauhanen aiheuttaa tosin myös muita oireita, kuten väsymystä, hiustenlähtöä ja lihomista tai jos se toimii liikaa, sydämen tykytystä, hikoilua ja laihtumista – kutina on vain lisäoire.

Lisäksi hermovauriot tai neurologiset sairaudet, kuten multippeliskleroosi (MS-tauti), voivat olla kutinan taustalla ilman näkyviä ihomuutoksia.

Milloin lääkäriin?

Jos kutina on pitkäkestoista ja häiritsevää ja varsinkin jos siihen liittyy muita oireita, kuten ihottumaa, painonlaskua tai väsymystä, kuumetta, imusolmukkeiden turpoamista tahi kellertävää ihoa on tärkeää hakeutua lääkäriin viipymättä.

Kutina voi joskus olla merkki myös vakavammasta sairaudesta, pahimmillaan syövästä, joten jatkuvia tai voimakkaita oireita ei kannata jättää huomiotta. Kutina liittyy tällöin usein tulehdusreaktioihin, sappihäiriöihin tai syövän aiheuttamaan hermopäätteiden ärsytykseen. Myös ihosyöpä voi kutittaa, joten jos kutina on selkeästi ihomuutosalueella, luomen alueella, mene lääkäriin.

Vaihda tästä linkistä Telian liittymään – edulliset hinnat ja 50 euron ruokalahjakortti kaupan päälle!

Mitkä muut syövät aiheuttavat kutinaa? Kutina on toisinaan tunnettu oire Hodgkinin lymfoomassa. Kutina johtuu tulehdusreaktioista ja sytokiinien vapautumisesta elimistössä. Maksa- ja sappiteiden syövät voivat aiheuttaa kutinaa sappihäiriöiden takia, koska sappihappoja kertyy ihoon. Tämä tunnetaan nimellä kolestaasi. Haimasyöpä aiheuttaa kutinaa liittyen sappiteiden tukkeutumiseen.

Kannattaa myös muistaa, että joillekin stressi ja ahdistus voivat pahentaa kutinaa tai jopa laukaista sen.

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos kutina kestää yli kaksi viikkoa eikä sille löydy ilmeistä syytä, kuten kuivaa ihoa tai allergiaa, kannattaa mennä lääkärin vastaanotolle.

Lähde: Terveystalo, Prevention, Terveyskylä