Internetin kautta tuotteita ostettaessa on tärkeää olla erityisen tarkkana, sillä monilla verkkosivustoilla ja sosiaalisen median palveluissa voi kohdata harhaanjohtavaa markkinointia. Asiasta kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
Erityisesti lääkinnällisten laitteiden alkuperästä, turvallisuudesta ja toimivuudesta ei aina ole luotettavaa tietoa, ja saatat päätyä tilaamaan tuotteen, joka ei vastaa odotuksiasi.
Harhaanjohtavat markkinointiväitteet
Verkkokaupoissa ja sosiaalisen median mainoksissa voi olla tuotteita, joiden väitetään tarjoavan lupaavilta kuulostavia, uusia ratkaisuja moniin eri tarkoituksiin ja monille eri kohderyhmille. Mainoksissa voi olla lääkinnällisiä laitteita, joiden usein luvataan toimivan ilman lisävarusteita ja joiden kerrotaan tarjoavan nopeita ja luotettavia tuloksia. Joissain tapauksissa tuotteiden väitetään olevan jopa viranomaisen sertifioimia ja lääketieteen asiantuntijoiden tai potilasjärjestöjen suosittelemia. Tällaiset väitteet voivat olla harhaanjohtavia, ja mainokset saattavat sisältää väärää tietoa tuotteiden alkuperästä tai lain edellyttämistä tuotevaatimuksista.
Esimerkiksi Fimea on hiljattain saanut tietoonsa Tanskan ja Ruotsin viranomaisten valvonnasta, että sosiaalisessa mediassa ja verkossa markkinoidaan vaatimusten vastaisia Bikenda-merkkisiä verensokerimittareita (”Bikenda Non-Invasive Blood Glucose Meter”).
Ekolla, Ekolla, Ekolla. Mikä ihmeen Ekolla? Ellet jo tiedä, kurkista tänne!
Näiden laitteiden markkinoinnissa väitetään laitteiden mittaavan verensokeritasoja tarkasti ilman ikäviä sormenpistoja tai hankalia testiliuskoja sekä annetaan niiden ymmärtää olevan viranomaisten hyväksymiä. Bikenda™-verensokerimittaria mainostetaan väärin perustein CE-merkityksi lääkinnälliseksi laitteeksi. Laite ei mittaa veren sokeria, vaan on yksinkertainen pulssioksimetri, joka mittaa vain pulssin ja veren happisaturaation.
Huomioi nämä, kun teet verkko-ostoksia
Tarkista verkkosivuston luotettavuus
Jos et ole varma tuotteen alkuperästä tai myyjästä, tarkista huolellisesti, että verkkosivustolla on selkeä osoite asiakaspalvelulle ja yrityksen yhteystiedot. Epämääräiset sivustot voivat olla huijausmerkkejä.
Älä luota liian hyvään
Jos tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, ota asiasta selvää ennen ostamista.
Tarkista, että laite on CE-merkitty lääkinnällinen laite
Merkintä vaaditaan tietyiltä EU:n alueella myytäviltä tuotteilta riippumatta siitä, missä päin maailmaa ne on valmistettu.
Kiinnitä huomiota hintaan
Poikkeuksellisen halpa hinta voi olla merkki huijauksesta.
Tunnista riskit ja torju huijaukset
Verkkokaupoissa myytävät huipputeknologisiksi väitetyt tuotteet, joita tarjotaan tuntemattomista lähteistä, voivat olla väärennettyjä tai niillä voi olla tuotteen turvallisuuteen liittyviä puutteita.
Nämä tuotteet voivat olla haitallisia terveydelle tai antaa virheellisiä tuloksia. Jos tilaat tällaisia tuotteita, on suuri riski, että et saa lainkaan sitä, mitä luvattiin.
Toimi näin, jos kohtaat epäilyttävän mainoksen
Raportoi mainos verkkopalvelun tarjoajalle
Jos huomaat epäilyttävän mainoksen, ilmoita siitä suoraan kyseiselle verkkopalvelun tarjoajalle (verkkoalustan ylläpitäjälle). Tämä auttaa estämään kyseenalaisen toiminnan jatkumisen.
Ilmoita epäilyttävistä tuotteista viranomaisille
Jos kyse on luvattomasta lääkinnällisten laitteiden markkinoinnista, voit ilmoittaa siitä myös Fimeaan.
Suojaudu huijauksilta
Vaikka huijauksia tulee jatkuvasti esiin uusissa muodoissa, niiltä voi suojautua varomalla epäilyttäviä mainoksia ja yhteydenottoja. On hyvä huomioida, että jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, voi se olla huijaus.
Varmista, että käytät ainoastaan luotettavia verkkosivustoja ja palveluja, äläkä jaa henkilökohtaisia tietojasi epäilyttävissä kanavissa. Muista, että pankkitunnukset ja maksukorttitiedot on tarkoitettu vain omaan käyttöön.
Ole valppaana ja varoita myös muita mahdollisista petoksista, Fimea korostaa.