Jäykkäkouristus on vakava tauti, jota voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotuksilla. Lapsena saatavaa rokotesuojaa tulisi kuitenkin vahvistaa säännöllisesti vielä aikuisena, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotteessaan.

Jäykkäkouristuksen eli tetanuksen aiheuttaa Clostridium tetani -bakteeri, jota esiintyy yleisesti maaperässä ja eläinten suolistossa. Tartunnan voi saada esimerkiksi haavan, rikkoutuneen ihon tai eläimen pureman kautta. Taudin oireena ovat kivuliaat lihaskouristukset. Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan, ja hoidetuistakin potilaista 1-2 kymmenestä menehtyy.

Suomen kaltaisissa korkean rokotuskattavuuden ja hyvän hygieniatason maissa tautitapaukset ovat onneksi harvinaisia. Meillä todetaan yleensä noin 1-2 jäykkäkouristustapausta vuodessa.

Rokotesuojaa on tehostettava aikuisena

Jäykkäkouristusrokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan. Lapset ja nuoret saavat rokotukset neuvolassa ja koulussa. Aikuisiällä jäykkäkouristussuojaa tulisi tehostaa 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tämän jälkeen rokotus tulisi uusia kymmenen vuoden välein.

-Tapaturmatilanteissa arvioidaan aina jäykkäkouristusriski. Jos haava on esimerkiksi suuri tai likainen ja edellisestä jäykkäkouristusrokotuksesta on yli 10 vuotta aikaa, annetaan tehosterokotus, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku.

Jäykkäkouristus eroaa monesta muusta rokottein ehkäistävästä taudista, sillä rokotuksilla ei voida tuottaa laumasuojaa. Jäykkäkouristus ei tartu ihmisestä toiseen, joten riski saada tartunta ei riipu lainkaan siitä, onko muut rokotettu vai ei. Taudilta voi suojautua ainoastaan ottamalla itse rokotteen. Maksuttoman rokotuksen saa terveyskeskuksesta.

Mene Iittalaan, suoraan Iittalaan, kulkematta lähtöruudun kautta! Tästä sisään!