Vanhemmiten aika sujahtaa ohi, miksi?
Siinäpä vasta kysymys, johon ei ole osattu antaa patentinvarmaa vastausta. Mutta niin se vain tuntuu monella olevan.
Terveyden Asialla -lukija, 67-vuotias Arja Karhunen Helsingistä kertoo keksineensä asiaan selityksen. Se on niin hyvä selitys, että julkaisemme sen ”päivän vinkkinä”.
-Nuorempana sitä keskittyi vain itseensä ja elämä pyöri oman navan ympärillä. Kun on tullut lapsia ja lapsenlapsia, elämään tulee aivan erilaista spektriä ja touhua. Yhtäkkiä sitä elääkin jopa kolmen sukupolven elämää, limittäin ja lomittain. On tapahtumia, valmistautumista siihen ja tähän, touhua ja tohinaa. Kaitpa sitä myös miettii omaa rajallisuuttaan niin että tuntuu olevan kiire tehdä kaikkea mahdollista, Arja kirjoittaa.
Tiedätkö miten elimistösi voi – tilaa tästä Puhti-labratestit (Mehiläinen) ilman lääkärin lähetettä!
Aika kuluukin siten nopeasti.
Arja suosittelee välillä pysähtymistä. Se tekee hyvää myös eläkekiireissä. Eläkeläisen elämän ei tarvitse olla samanlaista suorittamista kuin työikäisen. Voi huokaista välillä, laiskotella hyvällä syyllä.
-Lapsena oli niin tylsää, kun aika mateli. Sitä oli niin paljon kaikkea odotettavaa. Ehkä sitä pitää ryhtyä odottamaan joitakin asioita enemmän, niin saa ajan kulumaan hitaammin, hän naurahtaa.
Tiedätkö miten elimistösi voi – tilaa tästä Puhti-labratestit (Mehiläinen) ilman lääkärin lähetettä!
Miten tiedeyhteisö tämän selittää?
Tutkimuksissa on havaittu, että uusien ja merkityksellisten kokemusten määrä vaikuttaa siihen, miten pitkäksi tai lyhyeksi ajanjakso muistetaan jälkikäteen.
Esimerkiksi: lapsuudessa ja nuoruudessa sattuu enemmän uusia asioita, jotka jäävät mieleen, ja se saa ajan tuntumaan pidemmältä. Näin esitti vuonna 1993 W. J. Friedman Psychological Bulletinissa Memory for the time of past events -julkaisussaan.
Kun elämä on tuttua ja toistuvaa ja ihminen on vanhentunut ajankulku tuntuu nopeutuvan. Tämä liittyy siihen, että aivot eivät ”merkkaa” arkisia tapahtumia samalla tavalla muistiin ja ne ovat pitkälti tuttuja.
Opettelemalla uutta ja tekemällä täysin uusia asioita ajankulua voi ”jarruttaa”.