Ikäerot puhuttavat säännöllisesti, ja joskus julkinen kansankeskustelu on varsin intohimoja herättävää. Julkkisten ikäerosuhteista luetaan lehdistä ja niitä paheksutaan. Miksi? Nyt lukijamme Antti esittää oman mielipiteensä aiheesta:

Ikäerosuhteet ovat olleet osa ihmiskuntaa niin kauan kuin olemme olleet olemassa. Kuitenkin nykypäivänä, jolloin vapaus ja yksilön oikeudet ovat korkeassa arvossa, on hämmästyttävää, että edelleen kohtaamme ennakkoluuloja ja tuomitsemista näitä suhteita kohtaan. On aika nostaa esiin totuus: ikäerosuhteet kahden täysi-ikäisen ihmisen välillä ovat täysin luonnollisia ja oikeutettuja, olivatpa ikäerot kuinka suuria tahansa.

Ajatellaanpa tilannetta, jossa toinen osapuoli on 30-vuotias ja toinen 70-vuotias. Monien silmissä tämä saattaa kohottaa kulmakarvoja ja herättää epäilyksiä, mutta miksi? Kaksi täysi-ikäistä ihmistä ovat tehneet tietoisen päätöksen olla yhdessä. Mikä antaa kenellekään ulkopuoliselle oikeuden arvostella heidän suhdettaan? Emme voi tietää, mitä näiden kahden ihmisen välillä todella tapahtuu. Ei kaikki ole aina hyväksikäyttöä tai epätasapainoa, ja vaikka kyseessä olisikin jonkinlainen ”hyötysuhde”, se on näiden kahden ihmisen välinen asia. Jos toinen saa lämpöä ja toinen vaikkapa vaurautta, niin mitä se kuuluu kenellekään muulle?

Jokaisella on oikeus elää omanlaistaan elämää. Emme elä kenenkään muun normeilla kuin omillamme, ja meidän tulisi kunnioittaa tätä samaa periaatetta myös toisten ihmisten kohdalla. Mikä motivoi tuomitsemaan ikäerosuhteita? Onko kyseessä kateelliset miehet, jotka eivät saa nuorempaa naista, vai vanhemmat naiset, jotka pelkäävät asemansa menettämistä? Ehkäpä kyseessä on näiden kahden tekijän yhdistelmä, jossa pelot ja epävarmuudet purkautuvat toisten suhteiden arvosteluna.

On myös syytä miettiä, miksi juuri ikäerosuhteet nostetaan tikun nokkaan. Maailmassa on lukemattomia suhteita, joissa on monenlaisia eroavaisuuksia, mutta ne eivät herätä samanlaista paheksuntaa. Olisiko aika tarkastella omaa suhtautumistamme ja kysyä, miksi juuri ikäerot saavat meidät tuntemaan olomme epämukavaksi?

Todellisuudessa jokainen parisuhde on kahden ihmisen välinen sopimus, jossa he jakavat elämänsä ja tunteensa. Olipa kyseessä samanikäinen pari tai pariskunta, jolla on suuri ikäero, kyse on aina yksilöllisistä valinnoista ja tarpeista. Meidän tehtävämme ei ole tuomita, vaan ymmärtää ja kunnioittaa toisten valintoja. Jokaisella on oikeus onneen ja rakkauteen, ja tämä oikeus ei katso ikää.

Ikäerosuhteiden tuomitseminen kertoo enemmän tuomitsijasta kuin itse suhteesta. Katsopa peiliin ja mieti mitä vaikkapa pelkäät.

Antti, jo iällä

Voit kirjoittaa meille terveys- ja hyvinvointiaiheista laidasta laitaan. Lähetä kirjoituksesi toimitukseen osoitteella toimitus at terveydenasialla.com.