Viidessätoista minuutissa tehtävä näöntarkastus on helppo toteuttaa tietokoneen ja älypuhelimen avulla, ja se vastaa optikolla tehtävää näöntarkastusta.

Silmälasiresepti on nyt mahdollista uusia omatoimisesti netissä kotona tehtävän näöntarkastuksen avulla. Synsam tarjoaa yhdessä yhteistyökumppaninsa Easeen kanssa palvelun, jonka avulla jokainen tietokoneen ja älypuhelimen omistava pääsee tarkastamaan, onko näkö muuttunut ja olisiko aika uusia lasit.

Palvelu on suunnattu 18–45-vuotiaille, joilla silmälasien voimakkuudet ovat tavanomaiset. Koko prosessin näöntarkastuksesta uusien lasien ostamiseen voi tehdä kotona omassa rauhassa.

Kotona tehtävä näöntarkastus on varsin helppokäyttöinen palvelu, jota voi käyttää mihin aikaan tahansa. Tutkimuskeskus UMC Utrechtin tekemän tutkimuksen mukaan näöntarkastus tuottaa oikean tuloksen, kun tulosta verrataan perinteiseen näöntarkastukseen.

Yli 3,5 miljoonaa suomalaista käyttää silmälaseja. Näöntarkastus suositellaan tehtäväksi säännöllisesti vuoden tai kahden vuoden välein, mutta tarkastus voi helposti unohtua kiireisen arjen keskellä tai jos optikkopalveluita ei löydy kodin läheltä. Näön muuttuessa vanhat silmälasit eivät enää auta silmiä, mikä voi aiheuttaa päänsärkyä, silmien siristelyä ja rajoittaa arkea.

-Kotona tehtävä näöntarkastus on matalan kynnyksen palvelu, jota voi käyttää mihin aikaan tahansa. Palveluun tarvitaan vain tietokone ja älypuhelin. Virtuaalisen avustajan kanssa näöntarkastus vie noin viisitoista minuuttia, Synsamin Suomen johtava optikko Jyri Vestervik toteaa.

-Silmäterveyteen liittyvissä asioissa on kuitenkin tärkeää varata aika asiantuntijalle, hän huomauttaa.

Vestervik kertoo, että palvelu ohjaa käyttäjän optikolle tai silmälääkärille, jos alkuselvityksessä ilmenee jotain poikkeavaa.

-Normaalitilanteessa alustavan tuloksen näkee heti. Mikäli resepti muuttuu, se ohjautuu ensin optikolle, joka vertaa tuloksia entiseen lasireseptiin. Uusi resepti kilahtaa sähköpostiin vuorokauden kuluessa, ja uusia laseja voi sovittaa verkossa Synsamin StyleLab -palvelussamme vaikka heti.

Virtuaalinen näöntarkastus on saanut CE-sertifioinnin, eli se täyttää EU:n direktiivien vaatimukset ja tuote on läpikäynyt vaaditut tarkistukset.

Miten digitaalinen näöntarkastus tapahtuu?

1. Tarvitset tietokoneen ja älypuhelimen sekä standardikokoisen henkilö- tai pankkikortin, jolla mitataan kasvojen koko.

2. Avaa Easeen ohjelma Synsamin sivujen kautta verkko-osoitteessa https://www.synsam.fi/naontarkastus-netissa

3. Seiso kolmen metrin päässä näytöstä. Ota lähelle nykyiset silmälasisi.

4. Esikysymysten avulla selvitetään, soveltuuko testi sinulle. Vastaaminen tapahtuu älypuhelimen sovelluksen kautta. Easeen virtuaalinen avustaja opastaa jokaisessa kohdassa.

5. Algoritmit mittaavat silmien visuaalista aktiivisuutta vastausten perusteella.

6. Tarkastuksen lopussa saat ilmoituksen, onko nykyinen resepti hyvä vai tuleeko reseptiä päivittää. Synsamin StyleLab-palvelussa voi sovitella eri kehyksiä virtuaalisesti Synsam.fi-verkkopalvelussa.