Mehiläinen kertoo, että sen palveluksessa työtä tekevät lääkärit ovat pyrkineet työssään vähentämään ympäristökuormitusta myös lääkkeitä määrätessään.
Lääkärit ovat Mehiläisen mukaan merkittävästi vähentäneet kasvihuonepäästöjä aiheuttavien ponnekaasullisten astmainhalaattoreiden käyttöä potilaidensa hoidossa.
Viimeisen vuosikymmenen aikana ponnekaasuinhalaattoreiden osuus inhalaattoriresepteistä on vähentynyt 20 prosenttia. Siirtyminen jauheinhalaattoreihin on vähentänyt kasvihuonepäästöjä ja tukee Mehiläisen sitoutumista kestävään kehitykseen.
Onko tuotteilla sitten eroa?
Ei. Jauheen ja ponnekaasuaerosolin teholla ei ole olennaista eroa.
Tiedätkö miten elimistösi voi – tilaa tästä Puhti-labratestit (Mehiläinen) ilman lääkärin lähetettä!
-Ekologisten vaikutusten näkökulmasta jauheinhalaattorin käyttö on suositeltavaa, mikäli erityistä syytä ponnekaasun käytölle ei ole. Inhalaattorista riippuen jauheet voivat olla jopa helppokäyttöisempiä, mutta inhalaattorissa käytettävän apuvälineen, niin kutsutun tilanjatkeen tarve pienillä lapsilla tai iäkkäillä henkilöillä voi olla syy ponnekaasullisen valmisteen käytölle, valaisee keuhkosairauksien ja allergologian vastuulääkäri Jere Reijula Mehiläisen uutisinfossa.
Konkreettisia ympäristövaikutuksia löytyy
Yksi ponnekaasullista inhalaattoria käyttävä potilas tuottaa vuodessa arviolta 177,5 kg CO2-ekvivalenttiyksikköä enemmän kasvihuonepäästöjä kuin jauheinhalaattoria käyttävä.
Keskimääräisen suomalaisen päästöt ovat noin 9 610 kg CO2-eq, joten siirtyminen ponnekaasullisesta jauheinhalaattoriin vastaa noin 1,8 prosentin vähennystä henkilön päästöissä.
Lähde: Mehiläinen