Näyttelijä Sari Havas, 62, on sairastanut hiljattain okasolusyövän.
Hän kertoo Me Naiset -lehdessä, että keväällä otsaan ilmestynyt pieni ihomuutos ei alkuun herättänyt huolta – se tuntui vain aristavalta ”nappulalta” tai finniltä.
Lopulta hänen puolisonsa sai hänet hakeutumaan lääkäriin, ja diagnoosi oli syöpä. Havas myöntää, että tieto järkytti ja sai hänet miettimään omia elintapojaan.
– Olen aina ollut kaula pitkällä kurottamassa kohti aurinkoa. Nyt minun on luovuttava auringonpalvonnasta ja alettava käyttää isoja lierejä ja aurinkolaseja, hän sanoo Me Naisissa.
Tiesitkö että vakava sairastuminen voi tehdä tämän toimeentulollesi?
Hän kertoo myös katuvansa sitä, ettei ollut suojautunut auringolta paremmin.
Sairaudet laittoivat elämän rajallisuuden mietintään
Syöpä ei ole ainoa terveyshuoli, joka on koskettanut Havasta viime aikoina. Hän kertoo, että hänen lähipiirissään on ollut vakavia sairastapauksia, jotka ovat pakottaneet pysähtymään elämän suurten kysymysten äärelle.
– Sairaudet ovat silti herättäneet ajattelemaan elämän rajallisuutta. (…) Jollain tavalla olen alkanut käsittää, että kuolema hiipii hitaasti mutta varmasti kohti, eikä sille voi mitään.
Apteekki360 on paikka josta löydät yli 10000 tuotetta edullisesti, katso tarjoukset
Hän kertoo laittaneensa testamenttiasiansa kuntoon, mutta korostaa, ettei pidä sitä merkkinä siitä, että hän kokisi kuolemansa olevan lähellä.
Okasolusyöpä – mikä se on?
Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpä, ja se syntyy ihon keratinosyyteistä. Sitä esiintyy tyypillisesti auringolle altistuneilla ihoalueilla, kuten kasvoissa, korvissa, päänahassa, käsissä ja käsivarsissa. Pitkäaikainen UV-säteily on sen suurin riskitekijä, mutta myös immuunijärjestelmän heikkeneminen, krooniset haavat ja HPV-infektiot voivat lisätä sairastumisriskiä.
Tauti ilmenee hilseilevinä, karstaisina tai haavautuvina ihomuutoksina, jotka eivät parane. Yleensä se näyttää punertavalta tai vaalealta kyhmyltä, joka voi vuotaa verta.
Diagnoosi tehdään ihobiopsialla, ja hoito riippuu kasvaimen koosta ja sijainnista. Tavallisimmin syöpä poistetaan leikkauksella, mutta jos se ei ole mahdollista, voidaan käyttää sädehoitoa.
Varhaisessa vaiheessa havaittu okasolusyöpä paranee yleensä hyvin, mutta hoitamattomana se voi lähettää etäpesäkkeitä imusolmukkeisiin ja sisäelimiin. Ennaltaehkäisyyn suositellaan aurinkosuojan käyttöä, suojavaatteita sekä ihon säännöllistä tarkkailua.
Apteekki360 on paikka josta löydät yli 10000 tuotetta edullisesti, katso tarjoukset