Mehiläisessä on käyttöönotettu sydänkohtausriskiä ennustava laboratoriotutkimus.
Tutkimus kantaa nimeä Hertta-riskitesti (CERT). Se kertoo riskistä saada sydänkohtaus sekä kohtaukseen liittyvästä kuolemanvaarasta. Ajoissa saadun tiedon avulla riskiä voi pienentää elintavoilla, lääkemuutoksilla, tiiviillä seurannalla ja muilla toimenpiteillä.
Tutkimusten mukaan riskitesti mittaa sydänkohtauksen ja siihen liittyvän kuoleman riskiä tarkemmin kuin mikään nykyisistä yleisesti riskiarvioinneissa käytetyistä kolesteroli-, lipidi- tai muista laboratoriotutkimuksista. Hertta-riskitesti on keramidi-lipidien määritystä, CERT-nimi taas tulee sanoista Coronary Event Risk Test.
Riskitesti sopii erityisesti yli 40-vuotiaille miehille ja naisille, jotka tietävät suvussaan olevan sepelvaltimotauteja tai ovat huolestuneita sairastumisriskistään. Sepelvaltimotautiriskissä olevia henkilöitä Suomessa on arviolta 660 000. Riski ei välttämättä näy kohonneena kolesterolina tai muina tunnettuina vaaratekijöinä, vaan selviää vasta riskitestin avulla.
Riskitestiä suositellaan myös sepelvaltimopotilaille, joita on Suomessa arviolta 180 000. Tällöin tutkimustuloksien avulla voidaan tehdä muutoksia lääkitykseen ja tehostaa seurantaa, ja näin madaltaa korkeaa sydänkohtaus- ja sydänkuolemariskiä. Voidaan myös harkita muita toimenpiteitä riskin vähentämiseksi.
Riskiä madaltavat elintapojen muutokset kuten tupakoinnin lopettaminen, liikunta, ruokavalio ja stressinhallinta. Testin hinta on noin 150 euroa ja toistaiseksi siitä ei saa Kela-korvausta.
ILMOITUS
Joulun upein lahja 0-6 vuotiaalle lapselle!