Ruokavirasto on vastannut kuluttajakysymykseen kirpputoreilta ostetuista värikkäistä lasi- ja keramiikka-asioista. Kuluttaja halusi tietää liittyykö niiden käyttöön terveysriskejä.
Näin Ruokavirasto vastaa:
Vanhojen värillisten lasi- ja keramiikka-astioiden käyttöön liittyy riski raskasmetallien siirtymisestä astiassa säilytettävään elintarvikkeeseen.
Tämän vuoksi tällaisia astioita ei kannata käyttää päivittäin, eikä niitä kannata käyttää ainakaan ruokien pitkäaikaiseen säilyttämiseen.
Raskasmetalleille altistuminen toistuvasti pitkän ajan kuluessa voi aiheuttaa ihmiselle terveyshaittaa. Satunnaisesta käytöstä vaaraa ei synny.
Lasien värit saadaan aikaan muun muassa metallioksideilla. Rauta värjää lasin vihreäksi, koboltti siniseksi ja punainen sävy tulee usein kuparista tai kadmiumista. Mitä voimakkaampi väri astiassa on, sitä suurempi on siihen käytetyn metallioksidin määrä.
Uudempiin lasiastioihin ei liity yhtä suurta riskiä raskasmetallien siirtymiseen. Poikkeuksena ovat kristalliastiat. Niissä käytetään edelleen lyijyä, joka saa aikaan kristallilasille tyypilliset ominaisuudet. Myöskään kristallilasista valmistettuja astioita ei suositella päivittäiseen käyttöön vaan ainoastaan esimerkiksi juhlakäyttöön silloin tällöin.
Keraamisten astioiden lyijylasitteiden käyttö on lähes loppunut Suomessa, eikä raskasmetallien siirtymisestä uudehkoista kotimaisista keramiikka-astioista ruokaan ole suurta vaaraa. Vanhoissa keraamisissa astioissa riski raskasmetallien siirtymiselle on olemassa, sillä aiemmin raskasmetallien käyttö lasitteissa ja väreissä on ollut yleisempää.
Myös ukomailta matkamuistoina tuoduissa artesaani- tai perinteisillä menetelmillä valmistetuissa keraamisissa astioissa on riski raskasmetallien siirtymiselle astioista elintarvikkeeseen, mikä kannattaa huomioida matkamuistoja ostettaessa ja käyttäessä.