1.Punkki puree suomalaisia puoli miljoonaa kertaa vuosittain.

2. Vakavin sairaus on puutiaisaivokuume eli TBE, jonka saa alle sata ihmistä Suomessa vuosittain. Oireina ovat flunssaoireet ja niitä saa 10-30 prosenttia tartunnan saaneista. Useammat paranevat ja saavat elinikäisen immuniteetin, mutta vakavimmillaan tauti voi jopa tappaa – sekä aiheuttaa keskushermostollisia oireita, halvauksia, muistioireita jne. Hoitoa ei ole. Puutiaisaivokuumeeseen on kuitenkin yhdistelmärokote. Ota se vuosittain. Aikaa punkinpuremasta ensimmäisiin oireisiin voi kulua 4–28 vuorokautta. Taudin toisessa vaiheessa flunssan jälkeen tulevat aivoperäiset oireet kramppeineen, halvauksineen, päänsärkyineen, niskajäykkyyksineen.

3. Toinen sairaus jota punkki voi tartuttaa on borrelioosi. Siihen ei ole rokotetta. Mutta päinvastoin voidaan hoitaa antibiootilla. Borrelioosi on yleisempää, jopa 2000 tapausta vuosittain.

4. Borrelioosin oireet: Itämisaika punkin puremasta ensimmäisiin oireisiin on 3–30 vuorokautta. Noin puolet tartunnan saaneista saa punoittavan kehämäisen ihottuman (halkaisijaltaan yli 5 cm, joka hiljalleen leviää). Voi myös olla oireeton. Epämääräiset oireet kannattaa siis aina selvittää. Hoitamaton borrelioosi voi myöhemmin aiheuttaa komplikaatioita, esimerkiksi ihomuutoksia tai hermosto-, nivel- tai sydänoireita.

5. Borrelioosissa tartunnanaiheuttajan siirtyminen puutiaisesta ihmiseen kestää yleensä 1−2 vuorokautta. Kamalampi TBE-virus sen sijaan tarttuu jo muutamassa minuutissa, kun virusta kantava punkki puree ihmistä.

6. Muista käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Laita housun lahkeet saappaiden tai sukkien sisään. Kun käytät vaaleita vaatteita, punkit on helpompi havaita. Myös päivittäinen punkkitarkastus on hyvä tehdä, jos on liikkunut alueella, jossa on punkkeja.

7. Ollessaan aktiivinen punkki odottaa kasvillisuuden seassa, esimerkiksi ruohonkorrella 10–20 sentin korkeudella maanpinnasta, että sopiva eläin tai ihminen kulkee ohi. Ruohikon pitäminen lyhyenä on hyväksi.
Punkkikausi kestää meillä Suomessa yleensä huhtikuusta lokakuuhun.

8. Tarkista iho päivittäin. Punkki voi ryömiä vartalolla useita tunteja ennen kuin se pureutuu ihoon. Punkki puree lapsia usein ylävartaloon. Erityisesti päänahka ja korvantaustat kannattaa tutkia huolella

 

Lähteenä Punkkiklinikka