Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi kesäkuun aluksi sen, että suomalaiset koululaiset ovat huolestuttavan ylipainoisia.

7-vuotiaista pojista 28 prosenttia ja tytöistä 27 prosenttia on ylipainoisia. Maailman terveysjärjestö WHO on selvittänyt lasten ylipainon yleisyyttä Euroopan maissa jo usean vuoden ajan. Suomi oli nyt mukana tutkimuksessa ensimmäistä kertaa.

Suomen Sydänliitto on jo yli kymmenen vuotta kehittänyt lapsiperheiden elintapaohjauksen menetelmää terveyttä edistävien elintapojen vahvistamiseksi. Sivustolta www.neuvokasperhe.fi löytyy tietoa ja tukea aiheen tiimoilta. Sivustolta löytyy esimerkiksi vinkkejä siihen, miten jutella lapsen kanssa ylipainosta, eri asiantuntijoiden vastauksia ylipainoon liittyen ja myös verkkokurssi vanhemmille, joita oman lapsen paino mietityttää.

Ei johdu tiedon puutteesta

Liikunta ja ravitsemusasiat ovat keskeisiä, kun puhutaan lasten ylipainosta. Mutta keskittämällä ohjaus vain näihin, perheen kokonaistilanne jää huomioimatta.

Harvoin tilanne lapsen ylipainon taustalla johtuu tiedon puutteesta, vaan usein taustalla on aivan muita tekijöitä. Perheessä voi olla uupumusta, voimavarojen vähäisyyttä tai muita tekijöitä, jotka kuormittavat arkea. Kaikki keinot, joilla voidaan tukea perheen jaksamista ja pystyvyyden tunnetta, tuovat hyödyt viime kädessä myös perheen elintapoihin.

Usein liikkeelle kannattaa lähteä siitä, mikä perheessä jo toimii, mikä sujuu hyvin – ja sitä kautta lähteä vahvistamaan perheen omaa tunnetta taidoistaan ja kyvyistään. Perheet ovat usein jo monia asioita kokeilleet tai heidän arjessaan saattaa olla sellainen akuutti tilanne, jonka tukeminen on sillä hetkellä oleellisempaa.

Kaikki mukaan

Terveydenhoitajat tapaavat lapsiperheitä melko harvoin. Sen vuoksi onkin tärkeää tarjota tukea elintapoihin muissakin ympäristöissä, joissa lapsiperheitä kohdataan, korostetaan Sydänliitosta.

Varhaiskasvatus, erilaiset perhekerhot, koulu ja iltapäivätoiminta ovat paikkoja, joissa terveyteen liittyvistä taidoista voidaan puhua myönteisellä ja kannustavalla tavalla. Neuvokas perhe -ideologian ytimessä on ajatus, että terveyteen liittyviä taitoja opitaan yhdessä ja kaiken ikäisenä. Menetelmän materiaalit, tehtävät ja harjoitukset sopivat hyvin kaikille lapsille ja perheille, ja niiden avulla myös lasten on mahdollisuus oppia huomaamaan missä olen hyvä ja mikä tekee minulle hyvää arjessa.

Miten viestimme ylipainosta

Perheet kokevat usein, että ylipainosta viestiminen on syyllistävää. Hyvin herkästi ylipainoon liittyvät uutiset antavat yksipuolisen kuvan ylipainosta ja sen kertymisestä. Yksilön vastuulle sälytetään koko taakka, vaikka ylipainon kertyminen ei ole lainkaan niin yksiselitteistä kuin julkisuudessa usein esitetään. Lasten ylipaino herkästi nähdään vain vanhemmista johtuvaksi, vaikka nykyinen elinympäristö on houkutuksia täynnä.

Neuvokas perhe ja Sydänliitto ehdottavat vanhemmille suunnattuja lisäkäyntejä ja keskustelutukea. Ammattilaisten kokema ”perhe ei halua puhua asiasta” -ajattelu voi usein johtua siitä, että vanhemmat eivät halua keskustella asiasta lapsen kuullen.

Turhat kasvunseurantakerrat ja mittaukset tulisi jättää pois. Perhe tai lapsi voivat tarvita keskustelua ja kannustusta useamminkin kuin vuosittaisilla käynneillä. Ohjauksen painopiste tulisi olla painonhallintaa tukevissa arjen asioissa.

Suomessa on myös toteutettu hyviä ryhmämalleja ylipainoisten lasten perheiden tueksi. Ryhmät ovat tarjonneet lapsille liikkumisen iloa ja kokeiluja, vanhemmille vertaistukea ja ohjausta. Ryhmiin osallistuneet perheet ovat olleet tyytyväisiä, vahvistaa Sydänliitto.