Innolink Researchin toteuttaman valtakunnallisen tutkimuksen mukaan peräti 67 prosenttia suomalaisista naisista puhuu itsestään halveksuvasti tai vihamielisesti. Valtaosa vastaajista haluaisi lopettaa itsensä ja muiden arvostelut ulkonäöstä.

Tutkimuksessa tuli myös ilmi, että usein itsekriittinen puhe on perua väheksyvistä kommenteista, joita lapsena on kuultu.

Avoimista vastauksista käy niin ikään ilmi, että valitettavan usein varsinkin oman äidin väheksyvä puhe kuuluu korvissa vielä aikuisenakin.  

Kampanja käynnissä

Yhteistyössä MIELI ry:n kanssa tutkimuksen tilannut pukinetoimija Kekäle kannustaa kaikkia suomalaisia puuttumaan itsekriittiseen puheeseen.

-Kampanjamme sai alkunsa myymälöistämme sekä sovituskoppien luona käydyistä kohtaamisista. On hätkähdyttävää kuulla, kuinka rumaa kieltä käytämme itsestämme. Väistämättäkin se vaikuttaa käyttäytymiseemme ja aikaamme, jota leimaavat vihapuhe ja mielenterveysongelmat. Kuluttamalla emme voi muuksi muuttua, mutta itsemyötätunnon avulla voimme. Haluamme herättää mahdollisimman monen naisen miettimään, kuinka itsestään ja itselleen puhuu, Kekäleen toimitusjohtaja Joonas Kekäle painottaa.

Kekäle on tänä vuonna kumppanina MIELI ry:n Mielinauha-kampanjassa. Sen avulla halutaan lisätä myönteistä puhetta mielenterveydestä ja kerätä varoja mielenterveystyölle ja kriisiauttamiselle Suomessa.

Mielinauhoja voi ostaa Kekäleen 13:sta myymälästä ja verkkokaupasta, niin ikään myös kaikki myyjät kantavat nauhoja kevään ajan tärkeän asian puolesta.

-Terve itserakkaus on taito, jota voi ja kannattaa harjoitella ja opetella. Itsemyötätuntoinen ajattelu ja puhe vaikuttavat positiivisesti hyvinvointiin ja empatiakykyyn. Itselleen armollinen haluaa muillekin hyvää, muistuttaa MIELI ry:n asiantuntijapsykologi Mari Huhtiniemi.

Tutkimus toteutettiin Innolink Research Oy:n valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa joulukuussa 2023.Tutkimusvastauksia saatiin yhteensä 750 naiselta. Otos kiintiöitiin iän ja maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen tilasi Kekäle.