Poliisi on varoitellut terveysvaarasta, joka voi vaania kansalaisia luonnossa. Poliisi kehottaa vanhempia keskustelemaan vakavasti jälkikasvunsa kanssa vaarallisesta ilmiöstä.

Kyseistä ”pullopommi”-ilmiötä tavattiin joitakin kuukausia sitten eteläisessä Suomessa, mutta nyt se on levinnyt ympäri Suomen sosiaalisen median palvelujen kautta.

Itse tehdyissä pullopommeissa piilee vaara. Älä siis vahingossakaan koske luonnossa pulloon, joka kupristelee ja on pullistunut: se voi räjähtää.

Porilainen ruokakauppa julkaisi perjantaina huolestuneen päivityksen kaupan Facebook-tilillä. Kaupassa on huomattu, että nuoret ostavat pommiaineksia, kuten viemärinavausaineita, eikä kauppa enää suostu niitä nuorille myymään.

Näin puolestaan kirjoittaa poliisi itäisen Suomen alueella:

Hei vanhemmat sekä nuoret!

Meillä on herännyt huoli ja toivomme, että luettekin tämän postauksen ajatuksella loppuun. Vaarallinen ilmiö, jossa kenties on otettu vaikutteita Tiktokin tai Youtuben tarjoamista videosisällöistä on nyt levinnyt nuorten/lasten keskuuteen. Kyseessä on ”pullopommit”, joita kotoa sekä kaupasta helposti saatavilla olevasta viemärinavausaineesta valmistetaan.

Näistä pullopommeista aiheutuva räjähdys on voimakas sekä se aiheuttaa kemikaaliroiskeita ja muovisirpaleita lähiympäristöön. Nämä kemikaaliroiskeet, sirpaloitunut muovi ja paine voivat aiheuttaa vakavia vammoja silmiin, iholle ja korviin. Sekä myös räjähdyksestä aiheutunut ääni voi aiheuttaa kuulovaurioita. Näihin räjähdyksiin liittyy vahvasti ilmiönä myös sosiaalisessa mediassa jaetut videotallenteet.

Joten nöyrä pyyntömme olisikin, että vanhemmat kiinnittäisivät tähän ilmiöön huomiota ja seuraisivat hieman tarkemmalla silmällä oman nuorensa/lapsensa tekemisiä, jotta mahdolliset tulevat vahingot voidaan ennalta estää varhaisella puuttumisella tähän nyt tiedossa olevaan ilmiöön. Sen lisäksi ruokakauppojen henkilökunnankin on hyvä olla tietoisia, että edellä mainitut tarvikkeet voivat mennä muuhun käyttöön kuin viemärinavaukseen.

Juttelethan siis oman lapsesi kanssa tästä ilmiöstä, varsinkin, jos jonkinlaista epäilyä on herännyt. Räjähdyksen aiheuttamista vahingoista on vastuussa paitsi se, joka pullopommin on tehnyt, mutta myös se, joka on ollut yhdessä sitä tekemässä. Jos räjähdys aiheuttaa esimerkiksi sivullisen ihmisen sokeutumisen, voivat vahingonkorvaukset olla suuria.

Tätä kirjoitusta saa jakaa, että vanhemmat ja nuoret lukisivat ja ajattelisivat, poliisi toivoo.