Tänään käynnistyvän Nivelterveysviikon teemana on tänä vuonna nivelrikon ennaltaehkäisy ja motivaatio elämäntapamuutokseen. Nivelrikossa hyvillä elintavoilla, kuten liikunnalla, ravinnolla ja unella, on suuri merkitys. 

Liikkumattomuus ja ylipainon yleistyminen lisäävät nivelrikon syntymisen riskiä, ja se on iso yhteiskunnallinen haaste jo nuorilla. Arviolta joka viidellä suomalaisella on jo nivelrikko. Suomessa pelkästään polven nivelrikko aiheuttaa vuosittain yli miljardin euron kustannukset.

Nivelterveysviikko tarjoaa työkaluja, vinkkejä ja myönteisiä ajatusmalleja, joiden avulla jokainen onnistuu halutessaan löytämään keinot vahvistaa omaa motivaatiotaan ja juurruttaa itselleen mielekkäät muutokset osaksi arkea.

Tule-sairauksien ennaltaehkäisy on haaste

Valtakunnallisen Nivelterveysviikon tavoitteena on lisätä päättäjien tietoisuutta nivelsairauksien yleisyydestä, invalidisoivista vaikutuksista ja yhteiskunnallisista kustannuksista. Sairauspoissaolot nivelrikon takia tulevat sekä yhteiskunnalle, työnantajille ja sairastuneille itselleen kalliiksi. Yksi sairauslomapäivä on noin 350 euron arvoinen. Tuki- ja liikuntaelin- eli tule-sairaudet ovat nousseet uusien työkyvyttömyyseläkkeiden kärkeen.

-Miljoonalla suomalaisella on nivelrikko. Liikkumattomuus ja ylipainon yleistyminen lisäävät nivelrikon syntymisen riskiä, ja se on iso yhteiskunnallinen haaste jo nuorilla. Päättäjien tulisi ymmärtää, että tuki- ja liikuntaelinsairauksien ennaltaehkäisy ja hoito ovat yksi osa ratkaisua esimerkiksi työvoimapulaan. Sairauspoissaolojen määriä lisäävät pitkät tekonivelleikkausjonot. Tekonivelleikkaus on hoito, joka suurimmalla osalla sairastuneista poistaa työkykyongelman, Suomen Nivelyhdistyksen toiminnanjohtaja Leena Nieminen kertoo.

Toinen tärkeä Nivelterveysviikon tavoite on tarjota tietoa ja tukea nivelrikkoisille tärkeästä itsehoidosta. Vertaiselta saa vinkkejä kuntoutukseen, leikkaukseen valmistautumiseen ja kannustusta liikuntaan sekä muihin elintapamuutoksiin, joiden avulla sairauden kanssa on helpompi elää. Nivelrikkoon liittyvää kipua pitää nivelrikkoon sairastuneen oppia hoitamaan, esimerkiksi lihaskuntoharjoituksilla ja tietoisuustaitojen avulla.

Motivaatiota etsimässä

Nivelrikon ehkäisyssä ja ensisijaisessa hoidossa on tärkeässä roolissa lääkkeetön eli kuntouttava hoito: riittävä ja oikeasisältöinen liikunta, tapaturmien ennaltaehkäisy, laihduttaminen, jos on kyse merkittävästä ylipainosta, sairaan nivelen liikkuvuuden lisääminen ja niveltä liikuttelevien lihaksien voiman vahvistaminen.

-Liikunnan lisäksi on tärkeää syödä terveellisesti ja nukkua 7–8 tuntia yössä. Ehkä monelle itsestään selviä asioita, mutta kuinka moni motivoituu pitämään itsestään näin huolta? Siksi Nivelterveysviikon teemana tänä vuonna on nivelrikon ennaltaehkäisy ja motivaatio elämäntapamuutokseen, Nieminen sanoo.

Nivelterveysviikon järjestävät yhteistyössä Suomen Nivelyhdistys ry ja Turun Seudun Nivelyhdistys ry neljännen kerran. Yleisötilaisuuksien lisäksi Suomen Nivelyhdistyksen nivelpiirit järjestävät paikallista ohjelmaa eri puolilla Suomea ja Turun Seudun Nivelyhdistys Turussa.