Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek toivoo Iltalehdessä, että nyt olisi aloitettava keskustelu siitä, kuinka voimme elää ja pärjätä koronaviruksen kanssa tulevaisuudessa.

Se on nimittäin sitkeää tekoa ja tulee pysymään vieraanamme pitkään.

Nohynekin mielestä keskustelu koronariskin sietämisestä on tällä hetkellä lähes olematonta Suomessa.

– Nyt tarvittaisiin rohkeutta käydä keskustelua siitä, millä ehdoin voimme avata yhteiskuntaa, Nohynek lausuu Iltalehdelle.

Hänen mukaansa pitäisi miettiä millaisen koronariskin kanssa ollaan Suomessa valmiita elämään ja mikä on riskiraja, joka tulee hyväksyä. Nohynekin mukaan pitäisi tässä vaiheessa rokotuskattavuutta alkaa elää normaalimmin ja rajoituksia purkaa.

Jossain vaiheessa on Nohynekin mukaan tapahtunut erikoinen ilmiö. Sen ajatuksena näyttäisi olevan, että tartunta pitäisi saada maassamme nollaan, kun aiemmin oli fokuksena suojella riskiryhmäläisiä ja huolehtia terveydenhuollon kantokyvystä.

-Kun on saatu kaksi annosta koronarokotetta, teho tautia vastaan mRNA-rokotteilla on 88 prosenttia. Se on paljon tehokkaampi suoja kuin mitä nykyisillä influenssarokotteilla saadaan, Nohynek painottaa Iltalehdessä.

– Nyt kannattaa miettiä, miten elämme koronaviruksen kanssa niin, että kokonaisvahinko on mahdollisimman vähäinen, Nohynek sanoo Iltalehdessä.