Kyykäärmeet ovat taas täällä. Lämpimät kevätsäät ovat herättäneet ne koloistaan. Kohmeutta ja kankeutta vetreytetään paistattelemalla kivien ja kantojen nokalla, mutta eksyä toikkaroimalla myös pihoihin ja lenkkipoluille.

Kyy on myrkyllinen, se tiedetään, ja harvoja se pääsee puraisemaan. Kyynpuremaan sisältyy kuitenkin paljon virheluuloja. Tässä oikaistaan niistä muutama.

Kyyn myrkky on vaarallista.

OIKEIN JA VÄÄRIN. Purema ei yleensä ole vaarallinen terveelle, aikuiselle ihmisille. Lapset ja vanhukset voivat kuitenkin olla poikkeus.

Jos kyy puree, riittää että ottaa kyytabletin.

VÄÄRIN. Kaikkien kyyn puremaksi joutuvien on mentävä lääkäriin. On vältettävä liikkumista ja erityisesti puremakohdan liikuttamista. Lääkäriin tulee mennä vaikka ottaisi kyytabletinkin. Olo voi pahentua äkisti tuntienkin kuluttua puremasta, joten päivystykseen on hakeuduttava pikimmiten.

Kyypakkaus auttaa.

OIKEIN JA VÄÄRIN. Kyypakkaus sisältää tulehdusreaktiota lievittävää hydrokortisonia eli kortisolia. Sen ottamisen tervehdyttävistä vaikutuksista ei ole tutkimusnäyttöä, joten se ei poista tarvetta hakeutua lääkäriin.

Kyyn puremaan voi kuolla.

OIKEIN. Kyllä voi, jos huonosti käy. Yleensä henkilö on silloin vakavasti allerginen ja herkkä. Viimeksi näin tapahtui kymmeniä vuosia sitten.

Tulehduskipulääkettä ei saa kyyn puremaan ottaa.

OIKEIN. Tulehduskipulääkettä ei saa ottaa kivuliaankaan pureman hoidoksi, sillä yhdessä käärmeen myrkyn kanssa se voi vain pahentaa oireita.

Lähteenä: Terveystalo, Terveyskylä, Mehiläinen