Alidiagnosoinnin ja vähättelyn vuoksi allergisen nuhan hoito on usein huonolla tolalla. Moni potilas voi huonosti ja potilaat myös tottuvat pitkään jatkuneisiin allergiaoireisiin. Uusi puhelimeen ladattava sovellus, Allergiapäiväkirja, voi tehokkaaseen lääkitykseen yhdistettynä auttaa tehostamaan allergisen nuhan hoitoa ja saamaan oireet paremmin hallintaan.

-Yli puolet allergista nuhaa sairastavista potilaista on tyytymättömiä sairautensa hoitoon, kertoo professori, lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri Erkka Valovirta.

-Uusi allergiasovellus auttaa sekä potilasta että lääkäriä kartoittamaan oireita ja lääkitsemään allergista nuhaa oikealla tavalla, hän sanoo.

Allergiapäiväkirja ohjaa 

Allergiapäiväkirjasovelluksen käyttäjä tallentaa päivittäin, esimerkiksi siitepölykauden ajan, oireensa ja lääkityksensä sovellukseen. Sovelluksessa on käytössä uusi allergisen nuhan seurantaan kehitetty VAS-asteikko, jolla potilas arvioi päivittäin oireitaan.

Sovellus ohjaa käyttäjää nostamaan, vähentämään tai ylläpitämään lääkitystä. Jos oireet ovat huonossa hoitotasapainossa yli kolmen päivän ajan, sovellus ohjaa potilasta kääntymään lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen. Lisäksi Allergiapäiväkirja muistuttaa lääkkeiden otosta.

Sovellus on myös lääkärille hyvä työkalu potilaan oireiden seurantaan. Sovellus tuo lääkärille täsmällistä tietoa siitä, miten valitut lääkkeet tehoavat, jolloin lääkitystä voi tarvittaessa muuttaa.

Suomenkielisen Allergiapäiväkirjan voi ladata maksutta älypuhelimeen AppStoresta ja Google Play -kaupasta.

Opastusta ja ohjeita

-Nykyään allergisen nuhan hoitoon on saatavilla hyviä ja tehokkaita lääkkeitä. Moni potilas kuitenkin käyttää lääkitystä epäsäännöllisesti, laskee annosta liian nopeasti tai käyttää lääkkeitä liian vähän oireisiinsa nähden. Sovellus näyttää välittömästi tilanteen ja ohjaa potilasta tai lääkäriä toimimaan oikein, Erkka Valovirta sanoo.

Moni hoitaa allergista nuhaa apteekista ilman reseptiä saatavilla itsehoitolääkkeillä. Valmisteiden käyttö on tekniikkalaji, jossa on syytä luottaa apteekkihenkilökunnan neuvoihin oikeanlaisen annostelun varmistamiseksi.

Noin 1,5 miljoonaa suomalaista sairastaa allergista nuhaa. Vaikeaa, elämänlaatua merkittävästi huonontavaa allergista nuhaa sairastaa 100 000 − 200 000 henkeä. Etenkin vaikeaa allergista nuhaa sairastavien sekä niiden, jotka eivät saa oireita hallintaan itsehoitolääkkeillä, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Valovirta kehottaa vaikeaoireisia potilaita varaamaan myös syksylle ajan lääkärin vastaanotolle:

-Kun potilaat seuraavat Allergiapäiväkirjassa oireitaan, lääkärin on helppo todeta oireiden perusteella, onko potilaalle syytä aloittaa syksyllä siitepölykauden päätyttyä siedätyshoito.

Pohjoismaista Suomessa siedätyshoitoa käytetään vähiten: vain noin 5 000 potilasta saa sitä.

-Alueelliset erot ovat Suomessa hyvin suuret, vaikka asuinalueesta riippumatta kaikilla potilailla pitäisi olla yhtäläinen mahdollisuus siedätyshoitoon, tietää Valovirta.

Heikentää elämänlaatua

Niillä, joilla allerginen nuha oireilee aktiivisesti, esiintyy 1,5 – 4,5 kertaa tavallista todennäköisemmin myös liitännäissairauksia. Tällaisia sairauksia ovat vaikkapa astma, korvatulehdus, sivuontelotulehdus, ekseema, migreeni, masennus ja atooppinen ihottuma.

Huonossa hoitotasapainossa oleva allerginen nuha vaikuttaa myös unen laatuun, keskittymiskykyyn, työkykyyn ja opiskelumenestykseen. Potilaiden on vaikea nukkua, ja olo on väsynyt, surkea ja ärtyisä. 90 prosenttia potilaista kertoo, että allerginen nuha häiritsee työntekoa. Myös koululaisten suorituskyky voi heikentyä sairauden myötä.