Tiesitkö, että monet esteettisten hoitojen juuret juontavat lääketieteessä käytetyistä menetelmistä ja aineista – myös somaattisia eli ruumiillisia vaivoja voidaan hoitaa samoilla aineilla.

Esimerkiksi PRP-hoidot eli plasmahoidot (Platelet Rich Plasma eli verihiutalerikasplasma) on hoitomuoto, jota käytetään jänteiden ja lihasten kiinnityskohtien tulehdusten, lihas- ja nivelvammojen sekä nivelkulumien hoitoon. Urheilijoiden keskuudessa hoito on hyvin tunnettu, mutta kyllä sitä käytetään myös ravihevosten hoitona.

Esteettisiellä puolella hoito on tuttu sen voimakkaan kudoksia uudistavan vaikutuksen takia. Ihon pintajuonteet, tummat silmänaluset tai hiustenlähtö voivat olla syy valita tämä hoitomuoto, jota myös vampyyrihoidoksikin kutsutaan.

Botoxin monet mahdollisuudet

Botuliinitoksiini A on Clostridium Botulinum -bakteerin erittämä neurotoksiini eli hermomyrkky. Se on käytetty lääkeaine esimerkiksi migreenin, liikahikoilun, narskuttelun tai vaikkapa yliaktiivisen virtsarakon hoitoon.

Sen lihasta lamaava vaikutus toimii toki myös esteettisessä kauneudenhoidossa. Siksi se onkin saavuttanut vahvan jalansijan esimerkiksi yläkasvojen yliliikkuvien lihasten aiheuttamien ryppyjen hoidossa.

Yleisimmin botuliinia käytetään vaikkapa sibeliusjuonteen eli silmien välisen ”kiukkurypyn” hoidossa, tai otsan vaakajuonteiden silottamiseen. Voi sitä käyttää myös leuan kärjen yliliikkuvan lihaksen lamaamiseksi. Botuliinin vaikutus on suhteellisen lyhytaikainen ja hoito voidaan uusia 3-6 kuukauden välein.

Hyaluronia niveliin ja kasvoihin

Hyaluronihappo eli polysakkaridimolekyyli eli luonnollinen hiilihydraatti on aine, jolla on ylivertainen kyky sitoa itseensä nestettä. Näin ollen se syväkosteuttaa kudoksia. 

Hyaluronihappoa käytetään monilla lääketieteen aloilla, yleisimmin sairaiden nivelien hoidossa, jolloin hyaluronihappoa ruiskutetaan niveleen. Tarkoituksena on kivunlievitys ja paranemisen nopeutuminen. Hyaluronihappo toimii nivelessä iskunvaimentimena ja voiteluaineena.

Esteettisissä tarkoituksissa käytettävä hyaluronihappo on yleisimmin ristisidottu geeli, joka antaa volyymia, kosteuttaa kudoksia ja lisää kollageenin uudistuotantoa. Esteettisissä tarkoituksissa hyaluronihappoa voidaan annostella isojakin määriä -yleisimmin kasvojen ja kaulan sekä dekolteen ja käsien alueille. Hyaluronihapoista on valittavissa useita erivahvuisia valmisteita useisiin hoitokohteisiin. 

Aiemmin langat sitoivat, nyt kiinteyttävät

Myös nykyisin hyvin suositut lankahoidot juontavat juurensa sisäelinkirurgiassa vuosikymmeniä käytössä olleisiin ompelu- eli suturaatiolankoihin.

Esteettisissä hoidoissa lankojen merkittävin vaikutus on kollageenin uudistuotanto ja sitä kautta ihon kiinteytyminen. Lanka on elimistölle vierasesine, mutta siedetty sellainen. Se on kuin implantti, joka aktivoi vieruskudosta tuottamaan kollageenisäikeitä, lisäämään elastaania ja fibriinisäikeitä. 

Esteettisen lankahoidon suosiosta kertoo se, että käytössä niitä on aina yksinkertaisista monolangoista tornadolankoihin, kierrelankoihin, kaksoiskierrelankoihin ja väkäslankoihin. Jälkimmäisissä langoissa on pienet väkäset, joilla kudoksten painopistettä voidaan siirtää halutulle alueelle. 

Jutun asiantuntijoina sisätautien ja kirurgian sairaanhoitaja, vastuuhoitaja Susanna Hanhineva Medical Clinic Luxilta ja yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri Nina Ruoppa Paananen Medical Clinic Luxilta.