Jo viime kesänä julkisuudessa rekisteröity vaarallinen kauneustrendi ei ota laantuakseen. Kyseessä on niin kutsuttu sunburn art eli auringon polttamat ihokuvat.

Kyse on siis eräänlaisen väliaikaisen ”tatuoinnin” ottamisesta iholle siten, että annetaan auringon polttaa iho. Käytännössä tämä onnistuu suojaamalla ihosta vaikka teipillä, sapluunalla tai vaattein vain tietty osa – muun ihon annetaan ruskettua ja jopa palaa.

Terveysasiantuntijat pitävät hyvin trendiä huolestuttavana. Melanooma on alati lisääntyvä tauti, ja ihon palamisesta on haittoja ilman syöpäriskiäkin. Kaiken lisäksi villitys on saanut ihmiset ottamaan aurinkoa tavallista enemmän, jotta kuvio saataisiin nopeasti syntymään.

Tänä alkutalvena ilmiöön ovat törmänneet myös suomalaiset, jotka ovat matkanneet esimerkiksi Kanarian saarille. Arvelluttava kauneustrendi on varsinkin brittinuorten ja nuorten aikuisten suosiossa.

Suomessa todetaan noin 1 100 uutta melanoomatapausta vuodessa, vähän useammin miehillä kuin naisilla. Melanoomien lukumäärä kuitenkin kasvaa edelleen.

sun_burn_art_