Parjattu hoivayhtiö Esperi Care kertoi käynnistävänsä ensi kuussa hoiva-avustajan kouluttamisen yhteistyössä ulkopuolisen koulutuksen järjestäjän kanssa. Se kohtasi heti kritiikkiä. Sen katsottiin olevan taas säästötoimenpide muiden joukossa.

Hoiva-avustajan koulutus on lähihoitajan opintoihin valmistava koulutus. Avaus on tyrmätty ammattiliitto Tehyn suunnalta “manööverinä” ja “osaamisen alennusmyyntinä”.

Esperi Care haluaa tarkentaa asiaa ja vastata ammattiliittojen huoleen:

-Kaikki tietävät, että laadukas hoiva ei ole mahdollista, jos ei ole riittävästi osaajia. Hoiva-ala kärsii työvoimapulasta, ja olemme osaltamme miettineet, miten voisimme alalle hakeutumista edistää. Hoiva-avustajien koulutus on yksi vastaus tähän, toteaa Esperi Caren henkilöstöjohtaja Maria Pajamo.

Hoiva-avustajan koulutuksen kautta voisi Esperin mukaan paitsi työllistyä hoiva-alalle avustaviin tehtäviin myös jatkaa oppisopimuksella koulutusta lähihoitajaksi.

Uudistetun sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteet astuivat voimaan 1.8.2018. Tutkinto muodostuu nyt eri tavalla kuin aiemmin ja Esperi kertoo noudattavansa koulutuksessaan perustutkinnon rakenteita. Esperi Care on kertonut sitoutuvansa siihen, että menestyksekkäästi koulutuksensa suorittaneet saavat jatkaa Esperi Caressa oppisopimuksella halutessaan lähihoitajiksi asti.

Kiistää korvaamisen

Esperi Care painottaa, ettei se tule korvaamaan yhtään lähihoitajaa hoiva-avustajalla.

-Työssäoppijoita ei lasketa mitoitukseen, vaan he tulevat normaalin sovitun hoitajamitoituksen päälle. Emme myöskään tavoittele koulutusohjelmalla euronkaan säästöä – päinvastoin tämä on meiltä investointi ja avaus työvoimahaasteen selättämiseen. Tästä ratkaisukeskeisyydestä olemme jo saaneet paljon positiivista palautettakin, Pajamo sanoo.