Helsingin yliopisto etsii 70 vuotta täyttäneitä pääkaupunkiseudulla kotona asuvia henkilöitä tutkimukseen, jossa selvitetään ravitsemuksen vaikutusta toimintakykyyn.

Kuusi kuukautta kestävän tutkimuksen aikana osallistujat saavat kotiinsa välipalat veloituksetta.

Uuden tutkimuksen tavoitteena on selvittää ruokavalion vaikutusta fyysiseen suorituskykyyn, ravitsemukseen ja elämänlaatuun. Tutkimusryhmään etsitään osallistujia, jotka ovat yli 70 vuotta ja pystyvät kävelemään 400 metriä.

-Etsimme erityisesti ikääntyneitä, joiden toimintakyky on alentunut, mutta he pärjäävät edelleen hyvin kotona. Ikääntyneiden lisäksi toivomme, että heidän omaisensa kannustaisivat tutkimusryhmään sopivia läheisiään hakemaan mukaan,  ravitsemustieteen dosentti Merja Suominen kertoo.

Tutkimukseen soveltuu, jos henkilö asuu kotona, ei sairasta munuaistautia tai tyypin 1 diabetesta. Ennen tutkimuksen alkua tutkimusryhmä selvittää puhelimitse soveltuvuuden tutkimukseen.

Tutkimus edellyttää muutamia tutkimuskäyntejä, ja osallistujille korvataan niistä aiheutuvat matkakulut.

-Ilmaisten välipalojen lisäksi ikääntyneet voivat auttaa tiedeyhteisöä selvittämään, miten voimme ravitsemuksella tukea ikääntyneiden toimintakykyä, Suominen sanoo.

Kiinnostuneet voivat jättää yhteystietonsa (nimi ja puhelinnumero) puhelinvastaajaan numeroon 050 440 9500 tai sähköpostitse promiss@helsinki.fi.

Tutkimuksen rahoittaa Euroopan Unionin Horizon 2020 tutkimus- ja innovaatiohanke.