Satakunnan Kansa kertoo tilaajaversiossaan tositarinan A-streptokokin vaarallisuudesta.

Porilaisnaisen flunssa olikin A-streptokokki, josta muu perhe selvisi antibiooteilla, mutta hänellä tilanne eteni neliraaja-amputaatioon.

30-vuotiaan naisen kohtalokas sairaus iski uutena vuotena. Aviomiehellä ja lapsella oli lääkekuuri päällä angiinan vuoksi. Myös perheenäidille määrättiin antibioottikuuri, mutta hän ei ehtinyt sitä aloittaa, kun olo romahti.

Tilanne kehittyi verenmyrkytykseksi eli sepsikseksi. Nainen nukutettiin ja kun hän viiden viikon päästä heräsi, kädet oli amputoitu, ja uusi uutinen iski vastaan: myös jalat tuli amputoida.

Satakunnan Kansan tilaajaversiossa nainen kuvaa kuntoutumistaan. Se oli kivuliasta, mutta on johtanut nyt siihen, että hän pystyy jo nostamaan itsensä sähköpyörätuoliin. Onneksi peukalontynkä säilyi. Sen avulla hän pystyy itse syömään, pukeutumaan, maalaamaan, piirtämään, kirjoittamaan, käyttämään kännykkää ja jopa meikkaamaan.

Nyt kannattaa ottaa se kauan haaveilemasi labratesti ilman lääkärin lähetettä – saat sen jopa 25 prosen alennuksella. Tästä Puhti-sivuille!

Mikä?

Streptococcus pyogenes eli A-streptokokki on sekä lapsilla että aikuisilla yleinen taudinaiheuttaja, jonka aiheuttamat sairaudet vaihtelevat nielurisatulehduksesta jopa kuolemaan johtaviin pehmytkudosinfektioihin ja verenmyrkytyksiin. Eniten A-streptokokki sairastuttaa alle 3-vuotiaita lapsia, mutta sairastuminen on mahdollista missä iässä tahansa.

Suomessa vakaviksi luokiteltavien A-streptokokki-infektioiden ilmaantuvuus on kaksi tapausta 100 000 ihmistä kohti vuodessa.

Yleisin hoitokeino on penisilliini, jolle S. pyogenes on vielä herkkä. Muitakin vaihtoehtoja on. Joissakin infektioissa, kuten ruusussa, hoito aloitetaan suonensisäisellä antibiootilla.