Katupöly heikentää ilmanlaatua keväisin 3–6 viikon ajan. Onneksi katupölyltä voi suojautua ja hiukkaspitoisuuksiin vaikuttaa sekä ulkona että sisällä kotioloissa.  

Katupöly aiheuttaa keväisin monelle meistä hengitystieoireita, kuten hengenahdistusta, limaisuutta, yskää ja nenän vuotamista. Se on yhteydessä myös lisääntyneeseen lääkityksen tarpeeseen.  

– Katupöly lisää tulehduksia ja keuhkokuumetta, jotka ovat vaarallisia etenkin hengityssairauksia sekä sydän- ja verisuonitauteja sairastaville, järjestöjohtaja Mervi Puolanne Hengitysliitosta kertoo.  

Katupölyssä on sekä karkeita hiukkasia että pienhiukkasia. Nykytiedon mukaan pienhiukkaset ovat haitallisin hiukkasryhmä ja merkittävin terveyteen vaikuttava ympäristöaltiste.  

– Astmaan sairastumisen riski nousee tasaisesti pienhiukkaspitoisuuksien noustessa. Sekin tiedetään, että pienhiukkasilla on vaikutusta kaikista hauraimpien ihmisten ennenaikaiseen kuolleisuuteen, Puolanne sanoo.   

Usein ei tulla ajatelleeksi, että ulkoilman lisäksi hiukkaset vaikuttavat myös sisätiloissa.  

– Ulkoilman hiukkasia kulkeutuu sisäilmaan ilmanvaihdon mukana ja rakennusten epätiiviistä kohdista, sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen hoksauttaa. 

– Suomessa ihmiset viettävät ison osan ajasta sisätiloissa, jolloin on merkitystä myös sillä, miten niissä altistutaan hiukkasille, Säkkinen jatkaa. 

Sisätiloihin kulkeutuu erityisesti hiukkasia sellaisissa rakennuksissa, joissa ei ole koneellista tuloilmaa ja tehokasta suodatinta. Ilmanvaihdon lisäksi rakennuksen muut ominaisuudet, kuten lämmitysmuoto, rakennusten tiiveys, käytetyt rakennus- ja sisustusmateriaalit, voivat vaikuttaa hiukkaspitoisuuksiin. 

Katupölyltä voi suojautua seuraavin konstein – 5 vinkkiä: 

  • Vältä liikkumista ongelma-alueilla pahimpaan katupölyaikaan. Vilkasliikenteisimmät kadut pölyävät eniten. 
  • Asenna hiukkassuodattimet tuloilmaventtiileihin ja ilmanvaihtokoneisiin kotona, työpaikalla ja autossa. Muista vaihtaa suodattimet ohjeiden mukaisesti. 
  • Vältä ikkunatuuletusta ja asenna pölysuodatin tuuletusikkunaan.  
  • Jos sairastat hengitys- tai sydänsairautta tai sinulla on allergioita, pidä mukana lääkärin määräämä lääkitys, kun ilmanlaatu heikkenee.  
  • Korona-aikana tutuksi tulleista kasvomaskeista voi olla apua suojautumisessa.