Juontajasuosikki Sami Kuronen lopetti tupakoinnin

0

Juontajasuosikki Sami Kuronen stumppasi, kun ei enää keksinyt yhtään hyvää syytä jatkaa. Jatkuva väsymys on tiessään ja ruoka maistuu – samoin lenkkeily.

Missikisojen juontajana, Radio Suomipopin äänenä ja esimerkiksi Temptation Island Suomi -suosikkisarjasta tutuksi tullut Sami Kuronen on polttanut rippikoulusta asti, yli 20 vuotta.

-Muutama vuosi sitten lopetin, mutta annoin itselleni luvan polttaa pikkusikareita silloin tällöin. Yhtäkkiä huomasin, että olin lipsunut polttamaan taas säännöllisesti. Tästä opin, että tupakalle ei saa antaa pikkusormeakaan, hän kertoo.

Herätys tuli tyttären kautta.

-Tuntui kauhealta, kun tyttäreni alkoi kysellä, miksi poltan. En keksinyt siihen yhtään järkevää syytä – vain monta syytä lopettaa. Viimeisen kimmokkeen sain, kun hankin Allen Carrin kirjoittaman, paljon kehutun Stumppaa tähän –kirjan. Luin sen siltä istumalta. Ei siitä mitään uutta viisastenkiveä löytynyt, mutta sen luettuaan blondikin tajuaa, ettei tupakoimisessa ole mitään järkeä.

Mikä on auttanut pitämään kiinni päätöksestä?

-Lopetin tupakoinnin 25. tammikuuta. Tein siitä heti julkisen projektin, eli kerroin lopettamisesta ohjelmassani Radio Suomipopilla. Sosiaalinen paine on hyvä motivaattori: saisin kuulla siitä heti, jos joku näkisi minut tupakalla.

-Olen saanut kuulijoilta paljon hyvää palautetta. Parasta on ollut, kun moni on kertonut lopettaneensa esimerkkini vuoksi. Heille minä olin se viimeinen kimmoke, joka innosti stumppaamaan.

Mikä lopettamisessa on vaikeinta?

-Kaikki on mennyt yllättävän hyvin. Joskus kesällä festareilla, terassilla ja vastaavissa paikoissa on käynyt mielessä, että normaalisti polttaisin nyt tupakan. Saman tien muistan, ettei ole yhtään hyvää syytä aloittaa. Onneksi tunne menee nopeasti ohi.

-Ensimmäiset puoli vuotta olivat vaikeimmat, sen jälkeen ne tilanteet, jolloin tupakkaa tekee mieli, ovat vähentyneet koko ajan. Alussa napsin lähes huomaamattani herkkuja tupakan korvikkeena. Painoni nousi stumppaamisen jälkeen vajaat kymmenen kiloa. Nyt olen jättänyt napostelun ja lisännyt kuntoilua, mikä on kääntänyt painon laskuun.

-Kun yritin lopettaa muutama vuosi sitten, käytin viikon ajan nikotiinipurukumia, mutta en kokenut siitä olevan mitään apua. Nyt en ole käyttänyt mitään nikotiinikorvaustuotteita tai esimerkiksi sähkösavukkeita. On tehokkaampaa laittaa riippuvuus kerrasta poikki kuin ruokkia sitä.

Mitä hyvää stumppaamisesta on seurannut?

-Haluan olla omalle tyttärelleni aktiivinen ja jaksava isä sekä terveydellisten valintojen esikuva. Tupakointi ei vain kuulu tähän pakettiin. Yli 40-vuotiaana hyvässä kunnossa pysymisen eteen on tehtävä enemmän töitä kuin aiemmin. Tupakoinnin lopettaminen on tässä tärkeä tekijä. Yleinen vireys ja jaksaminen ovat parantuneet harppauksin lopetettuani röökaamisen. Aikaisemmin olin usein väsynyt, mutta nyt se on tiessään. Jaksan juosta pidempään ja kunto on noussut selvästi.

Samin mukaan maku- ja hajuaisti ovat parantuneet, olo on virkeä – ulkoisesti ja sisäisesti.

-Vaikka tykkään yhä sikarin tuoksusta, vasta nyt olen tajunnut, miten pahalta haisin ennen. Vaatteisiin ja hengitykseen pinttynyt tupakan haju on hirveä.

Jaa

Kommentoi