Luonnosta tuttuun kapillaari-ilmiöön perustuva white spot -hoito häivyttää hymyä rumentavat valkoiset ja kellanruskeat täplät hampaiden pinnasta. Se tuli Suomeen muutamia vuosia sitten, mutta se kasvattaa suosiotaan koko ajan.
Oletko joskus hymyillyt peilille tai palaverissa kameralle ja huomannut valkoisia tai kellertäviä laikkuja hampaissasi? Tällaiset väripoikkeamat eivät johdu kahvista, tupakasta tai huonosta harjaamisesta, vaan ovat usein synnynnäisiä.
– Laikkujen aiheuttaja lymyilee ihmisen DNA:ssa. Kun hampaiden kiille alkaa kehittyä sikiövaiheessa, väripoikkeamia ja -vaurioita aiheuttava geeni voi aktivoitua. Tämän tyyppisten laikkujen syntymiseen ei siis voi itse vaikuttaa, kertoo suuhygienisti Kirsi Segerstråle Oral Hammaslääkäreiltä.
Laikut ovat kiilteen vaurioita ja kiilteen ohentuminen saattaa lisätä reikiintymisen riskiä. Suuhygienisti Segerstråle ei kuitenkaan vähättele ulkonäönkään merkitystä.
– Tapaan jatkuvasti potilaita, jotka eivät uskalla hymyillä vapaasti tai avata suuta puhuessaan, koska läikikkäät hampaat häiritsevät heitä. Etäpalavereissa oman kuvan näkeminen on omiaan lisäämään näitä paineita entisestään.
White spot -hoito auttaa laikuista eroon
Laikkujen kanssa ei kuitenkaan tarvitse kärvistellä, sillä niistä on mahdollista päästä pysyvästi eroon.
Suomeen muutama vuosi sitten rantautunut white spot -hoito hyödyntää esimerkiksi kasvien juurista tuttua kapillaarisen imeytymisen ilmiötä tasoittaakseen hampaiden värin.
– White spot -hoidossa vaikuttava resiini-infiltraatti imeytyy hampaan sisään, jolloin laikukas kohta nappaa ympäriltään hampaan luontaisen värisävyn itseensä ja koko hampaan pinnasta tulee tasaisen värinen, Segerstråle kertoo.
Jotta hammas olisi mahdollisimman vastaanottavainen white spot -käsittelylle, potilaan kannattaa noin viikkoa ennen white spot -hoitoa käydä laservalkaisussa tai vähintään tehdä kotivalkaisu.
White spot -hoidon tulos on pysyvä
White spot ei ole sama asia kuin tavallinen valkaisu. Tavallinen valkaisu vaatii ylläpitohoitoa, mutta white spotin tulokset ovat pysyviä.
Segerstråle on työssään nähnyt, miten suuri merkitys laikkujen katoamisella voi potilaalle olla.
– Eräskin ihana nuori nainen oli koko ikänsä kärsinyt isoista vaaleista läikistä hampaissaan. Kun poistimme ne, hän purskahti itkuun ilosta.
Tyypillisesti white spot -käsittely tehdään yhdelle tai kahdelle hampaalle kerrallaan ja hoitokerta kestää noin tunnin. Hintaa hoidolle tulee 1–5 hammasta käsittävästä hoidosta noin 250 euroa. Hammaslääkärin lähetteellä white spotista voi saada myös Kela-korvauksen.
– Jos laikut hampaissa mietityttävät, aivan ensiksi kannattaa varata aika ilmaiselle konsultaatiokäynnille suuhygienistin luokse. Suuhygienisti tekee arvion lähtötilanteesta ja syistä ja selvittää, miten white spot sopii juuri sinulle, Segerstråle vinkkaa.